10.4 C
De Bilt

Cybercrime avond voor ondernemers in Kaag en Braassem

Roelofarendsveen – Op 13 juni organiseren de ondernemersverenigingen OVA Kaag en Braassem en OVKB Oost samen met de gemeente een Cybercrime informatieavond.

Soorten cybercrime

Phishing, een virus, mal- of ransomware, maar ook misbruik of lekken van klantgegevens. Online criminaliteit is er helaas in allerlei vormen. Je kunt jezelf of je bedrijf misschien nooit helemaal beschermen tegen cybercrime, maar je kunt je er wel degelijk op voorbereiden.

Interessante sprekers en live hack

Tijdens de avond passeren o.a. de motieven en werkwijze van hackers, welke maatregelen je als ondernemer kunt nemen en hoe opsporing en vervolging werkt. Beroepshacker Stan Hegt laat live ziet hoe hackers te werk gaan. Daarnaast komen vertegenwoordigers van politie en openbaar ministerie aan het woord en kun je vooraf en na afloop terecht met specifieke vragen en voor informatie.

Beperkt aantal plaatsen

Het evenement vindt plaats bij Rabobank ’t Oog 1 in Roelofarendsveen van 19.00 uur tot 22.30 uur. Er zijn slechts 200 plaatsen beschikbaar, dus meld je snel aan via www.ova-kaagenbraassem.nl/aanmelden. Let op: er is beperkte parkeergelegenheid. Tip: kom op de fiets of via een carpool.

Definitie Cybercrime Politie

De betekenis van de term cybercrime is dezelfde als die van cybercriminaliteit of computercriminaliteit. Hierbij gaat het om misdaad gepleegd met ICT, gericht op ICT. Het strafbare feit wordt dus gepleegd met een computer, smartphone, smartwatch of tablet, kortom alles waar een processor in zit. Cybercrime voorbeelden zijn hacking, DDoS-aanvallen, ransomware, virussen, malware, enzovoort.

Ook zonder internet

U hoeft geen computer of internetaansluiting te hebben om slachtoffer te worden van cybercriminelen. Zo bevatten de meeste telefoons en bankpassen computerchips, die kunnen worden gemanipuleerd. Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto’s en chipkaarten zijn vatbaar voor cybercriminaliteit . Voor het plegen van cybercrime gebruiken criminelen speciale apparatuur en software. Daarom hanteert de politie voor de opsporing ook geavanceerde middelen en technieken.

Klassieke delicten nu digitaal

Daarnaast komt er ook steeds meer gedigitaliseerde criminaliteit voor waarbij klassieke delicten online gepleegd worden, zoals internetoplichting, afpersing via e-mail, phishing, enzovoort.
Een combinatie van beide verschijningsvormen is ook mogelijk, bijvoorbeeld het inloggen op een account met inloggegevens die via phishing zijn bemachtigd.

Tips om cybercrime te voorkomen

Digitale veiligheid is helaas niet te garanderen. U kunt wel maatregelen nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken:

  • Zorg dat uw computer goed beveiligd is en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn
  • Maak gebruik van een virusscanner, firewall, scriptblockers (apps die scripts tegenhouden die een virus kunnen bevatten)
  • Gebruik een sterk wachtwoord – bijvoorbeeld een lange wachtzin -. Deze is voor u gemakkelijk te onthouden en voor criminelen moeilijk te achterhalen. Meer informatie hierover vindt u bijvoorbeeld op www.veiliginternetten.nl
  • Klik niet zomaar op een link
  • Geef nooit uw inloggegevens af
  • Bij een scheiding (werk of privé) moet u ook digitaal scheiden: reset wachtwoorden en verbreek eventueel gedeelde e-mailadressen en cloud-accounts
  • Maak regelmatig een back-up van uw waardevolle bestanden (bijvoorbeeld foto’s, video’s, documenten enzovoort).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio