3.2 C
De Bilt

“Dames en Werkhoven” nieuwe toekomst na overeenkomst met gemeente Lisse

Lisse – De voormalige bollenschuur ‘Dames en Werkhoven’ aan de Heereweg 423 in Lisse staat al jaren leeg, maar daar komt binnenkort verandering in. Vandaag, 19 oktober, tekende wethouder Jeffrey van Haaster de anterieure overeenkomst tussen gemeente Lisse en de heer A.P.Th. van Werkhoven, namens de initiatief nemende familie. Dit gebeurde op locatie, voor de bollenschuur. Hiermee is de eerste stap gezet naar transformatie van de bollenschuur tot vier appartementen.

Duidelijke afspraken

In een anterieure overeenkomst staan alle afspraken en voorwaarden over bijvoorbeeld de buitenruimte en aantal parkeerplaatsen. Hiermee worden alle risico’s afgedekt en is helder wie waar verantwoordelijk voor is. Met de afspraken en voorwaarden kan de initiatiefnemer de verdere procedure in gang zetten voor het ombouwen van de bollenschuur tot 4 appartementen.

Transformatie

Op de locatie bevindt zich nu een handels- en exportbedrijf uit meerdere bedrijfsgebouwen. Een aantal van deze gebouwen is niet meer als zodanig in gebruik en is daar ook niet meer geschikt voor. Hieronder valt ook de historische bollenschuur ‘Dames en Werkhoven’. Het plan is om deze bollenschuur te verbouwen en te gaan gebruiken voor wonen. Na de verbouwing is de bollenschuur geschikt voor vier appartementen.

Ook worden er enkele gebouwen aan de noordzijde gesloopt. De reden hiervoor is dat het een stedenbouwkundige verbetering oplevert. Bovendien kan hiermee een tuin en erf bij de woningen gerealiseerd worden. Het overige deel van het bedrijfsperceel blijft als zodanig in gebruik.

Historisch behoud Dames en Werkhoven

Naar het plan wordt positief gekeken. Gemeente Lisse waarborgt graag haar historische en culturele waarde. Met dit plan blijft de voormalige bollenschuur ‘Dames en Werkhoven’ en daarmee historie behouden.

Wethouder Ruimtelijke Ordening, Jeffrey van Haaster: “De bollenschuur is een historisch gebouw en gemeentelijk monument. Het is mooi dat we dit soort gebouwen kunnen behouden en tegelijkertijd een nieuwe, nuttige functie kunnen geven.”

Nu de overeenkomst is getekend kan het ontwerpbestemmingsplan worden voorgelegd aan het college van B&W. Daarna zal het ter inzage worden gelegd en aan de gemeenteraad ter vaststelling worden aangeboden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio