12.7 C
De Bilt

Definitief ontwerp voor Merovechpark in De Horn

De Horn – Het definitieve ontwerp voor het Merovechpark is vastgesteld. In dit park in De Horn komen allerlei verwijzingen naar de archeologische vondsten die in dit gebied zijn gevonden. Het patroon in een van de banken die in de buitenring komen, is  afgeleid van de gesp die daar gevonden is. Ook komen er in het park verwijzingen naar de opgegraven kralen. In de buitenring van het park komen houten fitnesstoestellen.

Wethouder Adger van Helden: “Het Merovechpark wordt een prachtig onderdeel van de nieuwe wijk die in Rijnsburg is ontstaan. Het wordt een heerlijke plek voor jong en oud om te wandelen, spelen, sporten en ontspannen.”

Het park bestaat uit een kralenveld, omgeven door een transparant bos. De kralen zijn uitvergrote grafgiften die gebruikt kunnen worden om te spelen of om op te zitten. Het grootste deel van de kralen ligt op het centrale, strak gemaaide speelveld. In het transparante bos om het park worden allerlei fitnessvoorzieningen geplaatst. De verwachting is dat het park in 2019 wordt aangelegd.

Historisch park

Al in 1900 werd ontdekt dat er op deze plek een grafveld lag. Het terrein werd omgespit en de gevonden grafgiften gingen naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daar zijn de vondsten nog steeds te bezichtigen. Om te voorkomen dat de ongeschonden graven verder zouden opgegraven of werden beschadigd, werd het gebied aangewezen als rijksmonument.

Toen het omliggende gebied als woonwijk werd ontwikkeld, werd gezocht naar een manier om het monument van meerwaarde te laten zijn voor de nieuwe bewoners. Dat werd gevonden in het ontworpen park. Om het archeologische monument te beschermen, werd de grond eerder al opgehoogd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio