12.7 C
De Bilt

Per ongeluk dubbele dosis AstraZeneca aan 150 patiënten in Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn – Door onoplettendheid bij huisartsenpraktijk Prelude in Alphen aan den Rijn, is aan 150 mensen een dubbele dosis van het vaccin van AstraZeneca ingespoten. De praktijk heeft na het ontdekken van de fout, direct melding bij het RIVM en de Inspectie voor de Gezondheidszorg gedaan. Deze laatste gaf aan er geen echt probleem in te zien.

Dubbele dosis geen extra risico

Het kan zijn dat mensen die een dubbele dosis hebben ontvangen zich kortstondig ietsje beroerder kunnen voelen of meer last van hun arm hebben, maar de risico’s op andere bijwerkingen zijn niet toegenomen. Alle 150 patiënten zijn direct door de artsenpraktijk benaderd en op de hoogte gesteld. Het lijkt voor alsnog geen bijzondere gevolgen te hebben gehad.

Gebruik ander soort spuitjes

De fout werd ontdekt bij inenting van 700 patiënten van 63- en 64-jarige Alphenaren. Na de eerste 150 bleken de flacons wel erg hard te gaan. “Toen kwamen we tot de ontdekking dat we deze groep een dubbele dosis hadden gegeven, omdat we met andere spuitjes moesten werken. Natuurlijk waren we geschrokken, maar hebben wel direct gehandeld. Erg vervelend natuurlijk, vooral voor betrokken patiënten. Hoewel ze er natuurlijk niet blij mee waren, gaven de meesten aan begrip te hebben dat zo’n fout zo kon ontstaan en waren blij zo snel op de hoogte gesteld te zijn”, zo liet een woordvoerder namens de praktijk weten

Vlak voor Pasen

Vervelend dat de dubbele dosis per ongeluk gegeven werd natuurlijk, zeker zo vlak voor de Pasen. Daarom hebben we ook de huisartsenpost op de hoogte gesteld, mochten er zich dit weekend toch mensen met vreemde klachten melden”, zo laat de praktijk tot slot weten. Het feit dat vlak na het inenten ook nog eens via de landelijke media bekend werd dat inenten bij personen onder de 60 jaar met AstraZeneca opnieuw is opgeschort, droeg ook niet bij aan het geheel. Gelukkig was de geënte groep in Alphen boven de 60 jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio