23.8 C
De Bilt

E-bakfiets voor bedrijfsafval Leiden centrum

Leiden – Centrumondernemers gaan hun afval beter scheiden. Vanaf 1 maart komt het bedrijf InzamelHelden dagelijks aparte afvalstromen ophalen bij horeca en winkels in de binnenstad. Dat gebeurt met een grote elektrische E-bakfiets: geruisloos en emissievrij. Daardoor verdwijnen geleidelijk de afvalcontainers uit de openbare ruimte en wordt de stad schoner en mooier.

Inzamelen met E-bakfiets

De emissievrije inzameling is een pilotproject van Stichting Duurzame Horeca Leiden en Omstreken. De voorbereiding en begeleiding worden bekostigd door de gemeente Leiden, met een bijdrage van Centrummanagement. Deze drie partijen zetten vanuit een gezamenlijke stuurgroep de stappen die voor deze nieuwe vorm van inzameling nodig zijn. De inzameling zelf en de verdere verwerking gebeurt door marktpartijen zonder subsidie.

Voordeel voor bewoners en ondernemers

De centrumondernemers, bewoners én de gemeente hebben hier baat bij. De ondernemers worden zeven dagen per week ‘ontzorgd’ en krijgen hulp bij het scheiden en reduceren van hun afval, dat wordt opgehaald met de E-bakfiets. Doordat bovendien de tarieven voor restafval in de toekomst zullen stijgen, kunnen zij op hun afvalkosten besparen. Voor inwoners van de binnenstad zal de geluids-, verkeers- en uitstootoverlast van inzameling met grote dieselwagens geleidelijk verminderen.

Meer hernieuwbare grondstoffen inzamelen

Voor de gemeente past het project in het duurzaamheidsbeleid. Wethouder Yvonne van Delft, Circulaire Economie: “Met dit geweldige initiatief gaan we meer hernieuwbare grondstoffen inzamelen op een duurzame manier. We beginnen met een kleine groep ondernemers in de binnenstad en breiden dat steeds verder uit. Zo kunnen op termijn de bedrijfscontainers uit het straatbeeld verdwijnen. Ook maken we met deze elektrische bakfiets een volgende stap met duurzamer vervoer in de binnenstad.”               

InzamelHelden

InzamelHelden werkt voor deze pilot samen met Stichting Duurzame Horeca Leiden en Omstreken (handelsnaam Duurzaamuiteten). Het bedrijf heeft in Delft al ervaring met bakfietsinzameling van gescheiden bedrijfsafval. In Leiden fietsen de InzamelHelden naar Industrieterrein De Waard. Bij het bedrijf Van Diemen is een depot ingericht, vanwaar de grondstoffen naar een verwerker gaan. Vanaf maart zal aanvankelijk één bakfiets het gecontracteerde volume aan kunnen. Als meer ondernemers aansluiten, komen er geleidelijk bakfietsen bij.

Bedrijven kunnen zich aanmelden voor deelname. Contactpersoon is Dion Blijlevens van InzamelHelden: 06 – 42237269 of dion@inzamelhelden.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio