6.9 C
De Bilt

Eerste Greenwheels auto’s geplaatst in Katwijk

Katwijk – In samenwerking met de gemeente zijn de eerste twee Greenwheels-auto’s in Katwijk geplaatst aan de Stationsstraat en Seinpoststraat. De bekende rode auto’s zijn specifiek bedoeld voor mensen die af en toe een auto nodig hebben en duurzaam willen reizen.

Voldoen aan stijgende vraag deelvervoer

Een versnelde groei is volgens Greenwheels noodzakelijk om te voldoen aan de stijgende vraag naar deelvervoer. Het bedrijf werkt daarom hard aan een opmars, ook buiten de grote steden. Directeur Andrew Berkhout: “Onze belofte is een deelauto voor iedereen. Dus kijken we ook buiten de grote steden waar behoefte is aan deelauto’s.”

Greenwheels

“Met het plaatsen van twee deelauto’s zet de gemeente verdere stappen naar een duurzamer mobiliteitsbeleid”, aldus een tevreden Rien Nagtegaal, wethouder groene leefomgeving en mobiliteit. Ook Greenwheels is blij met de vlucht in vraag naar deelvervoer, omdat deelauto’s een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid in gemeenten. De impact op steden is bewijsbaar aanzienlijk.

Ongeveer 24 gebruikers delen samen één auto en zorgen per geplaatste deelauto zo voor gemiddeld 11 auto’s minder op straat, zo blijkt uit onderzoek van Goudappel Coffeng.* Deelauto-gebruikers rijden bovendien gemiddeld bijna tweeduizend kilometer minder per jaar, omdat ze beter nadenken over mobiliteit wanneer ze op pad gaan.

Centrale locatie

De nieuwe auto’s staan aan de Stationsstraat en de Seinpoststraat in Katwijk aan Zee. Er is gekozen voor het plaatsen van nieuwe compacte auto’s van het type Volkswagen up!. De auto’s staan op een vaste parkeerplaats. Net zoals de andere ruim 2.150 deelauto’s verspreid over Nederland, zijn de auto’s te lokaliseren met behulp van de Greenwheels app. Een deelauto betaal je alleen bij gebruik. Iedereen met een rijbewijs kan zich aanmelden bij Greenwheels via de website of app. De deelauto kan worden geopend via de app of met een OV-chipkaart.

Uitbreiden naar nieuwe gebieden

Greenwheels plaatste in 2020 de tweeduizendste deelauto in Nederland en dat in het jaar dat het bedrijf ook het 25-jarig jubileum vierde. Maar het bedrijf is nog lang niet uitgegroeid. In de beginjaren groeide Greenwheels vooral hard in de grote steden, waar deelvervoer al vele jaren bijdraagt aan complexe mobiliteitsvraagstukken. Maar ook daarbuiten wil Greenwheels woonplaatsen leefbaarder maken door te zorgen dat er minder particuliere auto’s op straat staan.

Dorpen en steden leefbaar

Andrew Berkhout, directeur Greenwheels, is dan ook blij met deze stap: “Als grondlegger van autodelen in Nederland helpen we gemeenten van Nederland dorpen en steden leefbaarder te maken en willen we onze belofte ‘een auto voor iedereen’ waarmaken. Dit doen we door uit te breiden naar nieuwe gebieden en door Nederlanders nog meer te stimuleren mee te doen aan de deelcultuur. Onze ambities zijn groot en we denken daarom graag mee met de gemeente Katwijk over de toekomst van mobiliteit.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio