15.6 C
De Bilt

Eerste stap voor restauratie en nieuwbouw Christelijke Opleidingsschool in Katwijk

De gemeente Katwijk heeft vorig jaar besloten het schoolgebouw van de Christelijke Opleidingsschool, zonder de recente aanbouw en de gymzaal, aan te wijzen als gemeentelijk monument. Nu deze procedure is afgerond wil Stichting Prohles een eerste stap zetten richting de restauratie en nieuwbouw van de school met daarbij een nieuwe gymzaal. De gemeente stelt een voorbereidingskrediet beschikbaar aan het schoolbestuur. De volgende stap is het selecteren van een bouwmanagementbureau die het gehele proces namens het schoolbestuur aanstuurt, zoals de selectie van een architectenbureau.

Wethouder Jacco Knape: “Als wethouder Onderwijs ben ik blij dat we een eerste stap gaan zetten in de restauratie en nieuwbouw van het karakteristieke pand van de Christelijke Opleidingsschool. Dit prachtige monumentale gebouw wordt straks een nog fijnere plek om in te leren. En dat is waarom we een Integraal Huisvestingsplan voor de scholen hebben gemaakt. Zo krijgen onze kinderen de beste faciliteiten en huisvesting als zij op school zitten.”

Renoveren, vernieuwen en verduurzamen van scholen

De gemeente Katwijk telt wel 27 basisscholen. En alle scholen verdienen een prettige, gezonde werkomgeving voor leerlingen en leerkrachten. Ook is het belangrijk waar mogelijk gebouwen te verduurzamen. Daarom is in 2020 een Integraal Huisvestingsplan opgesteld voor alle basisscholen in Katwijk. Om goed zicht te houden welke school op welk moment een opknapbeurt moet krijgen, is er voor de komende vijf jaar een uitvoeringsprogramma opgesteld. De komende tijd gaat de gemeente, samen met de scholen, kinderopvang en het sportbedrijf (eigenaar van alle binnensportaccommodaties in Katwijk) vier basisscholen verbeteren of vervangen. Het gaat hierbij om de Christelijke Opleidingsschool en de Duinroos in Katwijk, De Burcht in Valkenburg en de Oranje Nassausschool in Rijnsburg.

Clustering op locatie Parklaan

De Christelijke Opleidingsschool is gevestigd op de locatie Parklaan en de locatie Abeelplein. In het Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs 2021-2025 (IHP PO) is als voorkeursscenario clustering van beide locaties opgenomen. Hierbij is de voorkeur uitgesproken voor samenvoeging op de locatie Parklaan na restauratie/nieuwbouw van deze locatie in combinatie met kinderopvang en een nieuwe gymzaal. De heer van den Steenhoven (directeur-bestuurder a.i. van Stichting Prohles): “Met de samenvoeging van de twee locaties op de locatie Parklaan geven we een impuls aan de reductie van een ruimtetekort, de clustering en het terugbrengen aantal dislocaties.”

Integraal Kindcentrum

Stichting Prohles heeft de wens om kinderopvang van 0 tot en met 12 jaar aan te bieden in het (school)gebouw, waardoor een Integraal Kindcentrum ontstaat. Stichting Prohles maakt de komende periode een keuze met welke kinderopvangorganisatie zij de samenwerking in de Christelijke Opleidingsschool willen aangaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio