8.5 C
De Bilt

Eerste Tiny Forest in de gemeente Nieuwkoop geplant!

Nieuwkoop – Donderdag 25 november was een bijzondere dag! De kinderen van IKC De Vaart staken samen met de buitendienst van de gemeente Nieuwkoop en IVN Natuureducatie de handen uit de mouwen om het eerste Tiny Forest in de gemeente Nieuwkoop te planten. In het ‘Natuurbos’ in Ter Aar staan maar liefst 1.000 jonge boompjes en struiken. 

Eerste in Nieuwkoop

Wethouder Ingwersen is enthousiast over het eerste Tiny Forest: “Een Tiny Forest is de investering helemaal waard. Zo helpt het om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen en is het een prettige leefomgeving voor allerlei dieren. Bovenal zorgt het voor een gezondere leefomgeving en is het een leuke, interessante en leerzame plek voor kinderen en buurtbewoners.”

uc?id=1CbC5h oSfIRtNygamOVYRqcW7ZX20nyo
Tiny Forest plantdag. Foto gemeente Boskoop

Tiny Forest Rangers

Het Tiny Forest aan de Westkanaalweg in Ter Aar heet ‘Natuurbos.’ Die naam hebben de kinderen van IKC De Vaart zelf bedacht. De kinderen die meehielpen met het planten mochten ook allemaal een eigen boompje uitkiezen en deze een naam geven. De bomen heten zoal meneer prikkel, natuurboom, ice tea boom, vosje en de boom der bomen. De komende jaren zorgen de kinderen als echte Tiny Forest Rangers (kinderboswachters) voor het bos en gaan er op onderzoek uit. In het eerste Tiny Forest kunnen de kinderen spelenderwijs hun creativiteit kwijt en leren over de natuur.

In het ‘Natuurbos’ staan 1.000 jonge boompjes en struiken, zoals de ruwe iep, zachte berk, wilde appel, wilde peer, kraakwilg, meidoorn, hazelaar, aalbes en vuilboom. Het zijn allemaal inheemse soorten. Deze zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders en vogels aan dan exotische soorten.

Wat is een Tiny Forest eigenlijk?

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos zo groot als een tennisbaan. Zo’n minibos heeft veel voordelen: het stimuleert de biodiversiteit, verbetert de luchtkwaliteit, vermindert hittestress en zorgt voor de opslag van CO2 en een grotere waterbergingscapaciteit. Het is een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Bovendien heeft het een positief effect op onze gezondheid. Het is het een groene oase waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar kinderen op een praktische manier over de natuur leren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio