10.1 C
De Bilt

Explosie en grote brand in een gebouw van TenneT in Leiden

Leiden – Even rond het middaguur werden bewoners aan de Nieuwe Koningstraat opgeschrikt door een explosie en enorme steekvlam in een bedrijfspand van netbeheerder TenneT. Vermoedelijk is de explosie in een hoofspanningskast geweest en heeft voor de brand gezorgd.

Zonder stroom

Een deel van de wijk rond het pand zit zonder stroom, op andere plekken in de stad is tijdelijke stroomuitval gemeld. Rond 12.30 stonden hulpdiensten en medewerkers van TenneT klaar om het vuur met schuim te blussen. Er moest met schuim worden geblust, vanwege de nog mogelijk aanwezige hoogspanning in het gebouw en de gevaarzetting daardoor. Water en stroom gaan nu eenmaal niet goed samen.

Grote inzet na explosie bij brand

De inzet van eenheden is enorm groot. Niet alleen korpsen uit Leiden, maar ook uit plaatsen daarbuiten komen helpen. Zo kwam uit Alphen aan den Rijn ook nog een schuimbluswagen. Vanwege de gevaarzetting en mogelijkheid van nog meer explosies en het feit dat de brand ook veel rookontwikkeling veroorzaakt, is al snel opgeschaald naar GRIP 2. Dit wordt gedaan als een incident gevolgen heeft voor een groter omliggend gebied.

Ontruiming

Via sociale media liet de brandweer weten een flat te hebben geëvacueerd aan het Edisonpad. Alle bewoners zijn in een nabij gelegen moskee opgevangen. Rond 14.00 uur mochten zij weer terug naar hun woningen.

NL-Alert

Om 13.15 werden inwoners in de omgeving via een NL-Alert gewaarschuwd om ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te zetten. De waarschuwing werd met eenzelfde Alert om 14.15 uur weer opgeheven. De brand is inmiddels onder controle.

Onderzoek

De oorzaak van de brand en de explosie is nog onduidelijk. Verder onderzoek zal hier uitsluitsel over moeten geven. Onbekend is nog of overal de stroomvoorziening inmiddels is hersteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio