10.8 C
De Bilt

Explosie schrikt Alphen aan den Rijn op

Alphen aan den Rijn – Vanmiddag rond 13.30 uur werden inwoners van Alphen aan den Rijn opgeschrikt door een explosie aan het Aïdaplein. Na enig onderzoek bleek het hier te gaan om een vuurwerkbom die in een woning is afgegaan. Het betrof dan ook zwaar illegaal vuurwerk.

Ontruiming na explosie

Na de explosie moesten 20 appartementen aan het Aïdaplein ontruimd worden. De explosie vond plaats in een appartement op de eerste verdieping van de in totaal 11 etages tellende flat. Als snel waren diverse hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, ter plaatse en werd er opgeschaald naar GRIP 1 vanwege de ernst en omvang van het incident.

Bewoner gewond afgevoerd

De bewoner, die tijdens de explosie in de woning aanwezig was, is met een ladderwagen van de brandweer naar beneden getakeld en overgedragen aan de ambulancemedewerkers. Over de aard en ernst van zijn verwondingen is nog niets bekend, maar wel is hij afgevoerd naar het ziekenhuis.

Bouwkundig onderzoek

Door de ontploffing van het illegale vuurwerk, moest er door een expert een bouwkundig onderzoek worden ingesteld naar de stabiliteit van het flatgebouw en de veiligheid voor bewoners. Voor nu zijn op de eerste en tweede verdieping 20 woningen ontruimd. De bewoners worden opgevangen door de veiligheidsregio.

“Blijf alstublieft thuis”

Nieuwsgierigen zijn toegesneld en zorgen voor een onveilige situatie, doordat er veel te veel mensen dicht op elkaar komen te staan. Hulpdiensten roepen mensen dan ook op om vooral thuis te blijven en de risico’s op overdracht van het coronavirus door ‘toch effe een kijkje te komen nemen’ niet te onderschatten.

EOD ook nodig

Ook de EOD is inmiddels ter plaatse gekomen, omdat er nog meer illegaal vuurwerk gevonden blijkt te zijn. Dit moet door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie onschadelijk gemaakt worden.

Egoïsme en onderschatting zijn groot probleem

Er is nog zo gewaarschuwd om dit ene jaar rekening te houden met de enorme overbelasting in de zorg en geen vuurwerk af te steken. Toch blijven mensen egoïstisch en onderschatten volkomen de enorme gevolgen die hun ‘eigen vermaak’ heeft. Zo zijn bij dit incident vele hulpverlenende diensten betrokken die dus niet inzetbaar waren voor hulp aan andere mensen.

Gevolgen zijn groot

Het ziekenhuis krijgt een slachtoffer binnen die het gevaar van illegaal vuurwerk opnieuw heeft onderschat, maar waar toch een redelijke hoeveelheid zorgpersoneel mee bezig moet zijn. De geëvacueerde bewoners lopen de kans om de jaarwisseling in een gymzaal of ander complex te moeten doorbrengen, omdat hun woningen mogelijk (tijdelijk) onbewoonbaar zijn. En ook zij moeten worden bijgestaan door hulpverleners.

Domino effect

Tot slot zorgt het hele spektakel ook nog eens voor een ongewenste toeloop van mensen, waardoor het gevaar van verdere verspreiding door het coronavirus weer toeneemt. Dus 1 persoon met illegaal vuurwerk, zorgt voor problemen waar tientallen zo niet honderden mensen uiteindelijk de dupe van worden. Het is het beroemde domino effect. Als het eerste steentje valt, dan gaat het hele traject mee. En de echte jaarwisseling moet nog beginnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio