4.8 C
De Bilt

Groen licht voor uitbreiding fietsenstalling Lammenschans

Leiden – De plannen zijn rond: de onbewaakte fietsenstalling bij Leiden Lammenschans krijgt een verdubbeling van het aantal fietsparkeerplekken. Ook krijgt het Kamerlingh Onnesplein een nieuwe inrichting. ProRail en de gemeente Leiden hebben samen de realisatieovereenkomst ondertekend. Om te vieren dat het project in uitvoering kan gaan, ontstaken Helga Cuijpers, regiodirecteur ProRail, en wethouder Ashley North kerstverlichting.

Bomen verplanten

De aannemer start met de voorbereidende werkzaamheden en daarnaast gaan we in februari al enkele bomen verplanten. Naar verwachting duren de werkzaamheden tot het eerste kwartaal van 2023. Provincie Zuid-Holland is medefinancier van het project.

Makkelijk je fiets parkeren bij Lammenschans

Wethouder Ashley North (mobiliteit): “Een feestelijk moment waar iedereen lang op heeft gewacht. Ik ben blij dat ProRail en Leiden dit project zo hebben kunnen vormgeven dat een maximaal aantal extra fietsparkeerplekken wordt gerealiseerd. Wie straks op de fiets naar station Lammenschans komt kan snel en makkelijker de fiets parkeren. De vormgeving is fraai met het extra groen.

Fietsen Stallen Bij Lammenschans Wordt Verbeterd – Foto: Gemeente Leiden

Zo wordt reizen met schoon vervoer nog prettiger.” Helga Cuijpers (regiodirecteur ProRail): “We zijn heel blij met de verdubbeling van het aantal fietsparkeerplekken. Dat maakt het reizen met de trein nóg aantrekkelijker.”

Hoog fietsgebruik

Bij station Leiden Lammenschans is het gebruik van de fiets voor en na de treinreis hoog en dat is te zien. Vaak zijn alle fietsparkeerplekken bezet, voornamelijk op werkdagen. Fietsen staan hierdoor soms op plaatsen die daar niet voor zijn bedoeld of blokkeren de toegang tot het station. Ook zorgen de lukraak geparkeerde fietsen voor een rommelige aanblik van de omgeving. Daar komt nu dus verandering in.

Gebruikers dachten mee

ProRail en Leiden wilden het aantal fietsenrekken verdubbelen. Hoe deze rekken werden ingepast in de omgeving lag op hoofdlijnen vast. Toch kon er over het ontwerp meegedacht worden. Omwonenden maar ook reizigers konden ideeën en voorkeuren aangeven voor de aankleding van het plein en de beplanting in de groenstroken. Op basis van de looproutes van reizigers en bewoners, komen twee helder vormgegeven cirkels met groene begroeiing op het plein. De fietsenrekken komen binnen deze cirkels. Het ontwerp is gemaakt door Movares.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio