22.1 C
De Bilt
vrijdag, 12 augustus 2022

Fietspoort Spanjaardsbrug vergroot verkeersveiligheid

Leiden De Spanjaardsbrug verbindt de Lage Rijndijk in Leiden met de Zijldijk in Leiderdorp. Over deze brug fietsen dagelijks ongeveer 10.000 fietsers onderweg naar werk, school of een bezoekje aan de binnenstad. De gemeenten Leiden en Leiderdorp en de provincie Zuid-Holland willen de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers op deze plek vergroten. Door de Spanjaardsbrug af te sluiten voor autoverkeer en de weg vanaf het kruispunt Lage Rijndijk-Sumatrastraat in Leiden tot het kruispunt Zijldijk-Vlasbaan in Leiderdorp opnieuw in te richten, ontstaat naast meer ruimte voor fietsers, voetgangers en het ov, ook ruimte voor groen. Op dinsdag 31 mei heeft het college van burgemeester en wethouders het participatieplan voor het project Fietspoort Spanjaardsbrug vastgesteld.

Route

De route via de Spanjaardsbrug is voor auto’s en vrachtwagens aantrekkelijk als sluiproute. Door de beperkte ruimte op de brug komen fietsers hierdoor in de verdrukking. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van het autoverkeer op de Spanjaardsbrug richting Leiden doorgaand verkeer is. In de richting van Leiderdorp is dit 65 procent. Dit is verkeer dat dus niet in de buurt hoeft te zijn. Dit verkeer heeft met de komst van de Leidse Ring Noord, de ringweg om de binnenstad van Leiden en de dorpskern van Leiderdorp, een goed alternatief.

Wethouder Ashley North (Duurzaamheid, Mobiliteit en Beheer Openbare Ruimte): “Ik vind het een mooie en belangrijke mijlpaal voor Leiden dat het project Fietspoort Spanjaardsbrug is opgestart. Door het afsluiten van de Spanjaardsbrug en het opnieuw inrichten van de weg verbetert niet alleen de verkeersveiligheid, maar ook de leefbaarheid in de omliggende wijken. Doordat er straks geen sluipverkeer meer mogelijk is, wordt de route over de Sumatrastraat rustiger waardoor ook het bedrijventerrein De Waard beter bereikbaar wordt.”

Buurt wordt betrokken bij maken schetsontwerp

In aanloop naar het kaderbesluit, dat naar verwachting volgend jaar aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, wordt de komende periode gewerkt aan het opstellen van een programma van eisen en het maken van een schetsontwerp. Hiervoor gaat de gemeente in gesprek met bewoners en ondernemers in de omgeving van de brug en wordt het participatieplatform doemee.leiden.nl ingezet. Wensen, zorgen en ideeën worden opgehaald over onder andere het afsluiten van de brug, de inrichting van de kruising Sumatrastraat-Lage Rijndijk in Leiden, de inrichting van de kruising van de Lage Rijndijk met de Van der Valk Boumanweg in Leiderdorp en maatregelen om autoverkeer te weren.

Uitvoering

Het afsluiten van de Spanjaardsbrug voor autoverkeer zal pas plaatsvinden nadat het deelproject Engelendaal van de Leidse Ring Noord is uitgevoerd. Dit is naar verwachting eind 2024. Daarna wordt zo snel mogelijk gestart met de werkzaamheden voor het afsluiten van de Spanjaardsbrug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio