15.6 C
De Bilt

Foto-expo Eline van Nes en Jurriaan van Eerten in gemeentehuis Katwijk

Katwijk – Fotojournaliste Eline van Nes en journalist Jurriaan van Eerten reizen sinds 2014 door de Amerikaanse continenten en zijn nu in Arizona in de Verenigde Staten gestrand. Ze maken reportages over verschillende culturele en sociale fenomenen. De reportages worden gepubliceerd in Nederlandse kranten en tijdschriften.

Internationaal erkend werk

Het werk is ook terug te vinden bij internationale media zoals Al Jazeera English, voor wie Van Nes en Van Eersten de reportage over de mijnwerkende vrouwen in Boliva maakten. In hun reportages proberen zij altijd te zoeken naar het persoonlijke levensverhaal dat achter de statistieken schuilt.

Expositie over de mijnwerkende vrouwen in Bolivia

Hoog in het Andesgebergte van Bolivia geloven mijnwerkers in El Tio, een duivel die heerst over de onderwereld van de mijnschachten. Volgens de legende houdt El Tio niet van vrouwen en zou hij geen mineraal geven wanneer vrouwen de mijnen binnengaan. Toen Dolly Quillka Bautista er met haar zes kinderen opeens alleen voor stond, nadat haar man na een ongeluk in de mijnen in coma was geraakt, besloot zij toch zijn werk over te nemen. Het was bittere noodzaak. In het dorpje was weinig ander werk te vinden.

Verhaal uit een tinmijn

Ze vocht tegen het bijgeloof, terwijl ze intussen net als iedere vrouw in een mannenwereld seksistische opmerkingen moest verduren. Bovendien leefde ze dagelijks in angst, aangezien de tinmijn waar zij werkt informeel is: iedere twee weken overlijdt er iemand vanwege een instorting of een gaslek.

Respect afgedwongen

Desondanks zette ze door, waarmee ze langzaam het respect van sommige mannelijke mijnwerkers begon te winnen. Dolly moest immers na het werk ook nog eens voor de kinderen zorgen en eten koken. Bovendien merkten zij dat het mineraal niet verdween. Hoewel sommige mijnwerkers nog steeds geen vrouwen in de mijnen willen, is er veel acceptatie gekomen. Inmiddels is deze pittige vrouw een symbool geworden voor mijnwerkende vrouwen in Bolivia.

Foto tentoongesteld in september

De foto’s over de mijnwerkende vrouwen in Bolivia, voorzien van begeleidende teksten,  is de gehele maand september te zien in het gemeentehuis van Katwijk. Bezoekers zijn tijdens kantooruren van harte welkom aan de Koningin Julianalaan 3 te Katwijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio