10.6 C
De Bilt

Gastcolleges over respect in Katwijk

Katwijk – Gastcolleges over respect in de gemeente Katwijk. Respect betekent voor iedereen iets anders. Veel mensen denken bij het woordje ‘respect’ aan aanzien, waardering of eerbied. Voor bijvoorbeeld je naaste, de natuur of iets belangrijks. Respect is iets waar iedereen best eens bij mag stilstaan.

Week van Respect

Daarom werd afgelopen week, tijdens de Week van Respect, extra aandacht besteed aan dit onderwerp. Door het hele land en ook in Katwijk. De wethouders en burgemeester gaven elk een gastcollege op een school. Zij spraken met kinderen over hun eigen ervaringen met respect. Dit leverde mooie en waardevolle gesprekken op.

Eigen invulling gastcolleges

Elk collegelid gaf zijn of haar eigen invulling aan de gastcolleges. Vanuit het geloof, een persoonlijke ervaring of een gebeurtenis uit het verleden vertelden zij over wat respect voor hen betekent. Kinderen reageerden daarop en deelden zelf ook hun ervaringen.

Respect voor ouderen, het milieu en elkaar

Voorbeelden die regelmatig in de gesprekken aan de orde kwamen waren bijvoorbeeld het respect voor ouderen. Meerdere kinderen vonden het lastig hoe zij respect kunnen tonen aan ouderen. Als zij hen met ‘u’ aanspreken, zegt een ouder iemand vaak dat dit niet nodig is, maar als ze ‘je’ en ‘jij’ gebruiken, krijgen ze daar een negatieve reactie op. Ze vinden het moeilijk te bepalen wat, wanneer nodig is.

Het begint bij jezelf

Ook respect voor het milieu kwam vaak aan de orde, want: ‘een beter milieu, begint echt bij jezelf’, vinden de kinderen. Het is een kleine moeite om plastic te scheiden van restafval. En ook papier, glas en eten kunnen gemakkelijk apart worden ingezameld. Respect heeft vaak ook te maken met trots. Verschillende kinderen benoemden respect te hebben voor iemand in hun omgeving die gestopt is met roken of met een andere verslaving. Mooi om zulke ervaringen met elkaar te delen!

De collegeleden hebben genoten van de gastcolleges en hopen volgend jaar opnieuw het gesprek aan te gaan met de kinderen. Want respect is van alle tijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio