8.8 C
De Bilt

Gedumpte hanen langs Spoorpad Warmond naar veilig onderkomen

Er komt een oplossing voor de hanendumpplek in Warmond. Duurzaam Fauna Advies gaat in opdracht van gemeente Teylingen langs het spoor bij Warmond de gedumpte hanen die daar in de vrije natuur rondlopen weghalen. Dit gebeurt in fases. Een oplossing die veiliger is voor zowel de dieren als de omwonenden en voorbijgangers.

Gevaarlijke situaties en dierenleed

In de bosjes bij het Spoorpad in Warmond worden al langere tijd hanen gedumpt, vermoedelijk door hobbyfokkers en particulieren. Het grote aantal hanen dat rondloopt bij het Spoorpad zorgt regelmatig voor gevaarlijke situaties op het fietspad omdat fietsers plotseling moeten uitwijken. Ook voor de dieren levert het gevaar op.

Gedumpte hanen

Het lijkt diervriendelijk om hanen daar te dumpen, zodat ze lekker vrij kunnen scharrelen, maar lang niet alle dieren redden zich in de vrije natuur. Ze vallen ten prooi aan roofdieren of honden, worden aangereden, raken gewond door territoriaal gedrag van andere hanen, verhongeren of vriezen dood bij winterse omstandigheden.

Tijd voor een oplossing

De hanen langs het spoor in Warmond hebben al die tijd overleefd dankzij de inzet van betrokken omwonenden. Zij zijn al langer bezorgd en hebben aan de gemeente gevraagd om een oplossing. De gemeente is blij met hun oproep en de hulp van Duurzaam Fauna Advies. Voor nu kunnen deze dieren een ander onderkomen krijgen, maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Het is dan ook belangrijk dat er niet opnieuw hanen worden gedumpt. Als inwoners het vermoeden hebben van het dumpen van hanen, meld dit dan direct bij de politie via telefoonnummer 0900 – 8844. Inwoners kunnen ook een melding maken via www.fixi.nl.

Duurzaam Fauna Advies

Stichting Duurzaam Fauna Advies heeft van de gemeente de opdracht gekregen om de hanen weg te halen. Deze organisatie biedt oplossingen bij conflictsituaties die zich kunnen voordoen tussen mensen en dieren en heeft ervaring met deze problematiek. In verschillende fases worden de hanen door medewerkers van Fauna Advies gevangen en op een geschikte locatie ondergebracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio