7 C
De Bilt
maandag, 27 maart 2023

Gemeenschappelijke woonkamer Oekraïners officieel geopend

Gisteren opende burgemeester Laila Driessen officieel de gezamenlijke woonkamer voor Oekraïense vluchtelingen in Leiderdorp. Samen met een jonge Oekraïense inwoner van de Statenhof knipte zij een geel/blauw lint van crêpepapier door, wat de officiële opening betekende.

Hartelijke ontvangst

De burgemeester en wethouders werden door een grote groep Oekraïners hartelijk ontvangen met een karavai. Een traditioneel brood dat wordt gegeven aan belangrijke of gewaardeerde personen. Hiermee wordt de ontvanger voorspoed gewenst in het leven.

Het college had ook een gebaar voor de Oekraïners mee. Alle aanwezigen kregen een rode roos omdat het gisteren Valentijnsdag was.

Burgemeester Laila Driessen opende gezamenlijke woonkamer – Foto: gemeente Leiderdorp

De gemeenschappelijke woonkamer

De gemeenschappelijke woonkamer is een ruimte bij de Statenhof, waar veel Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Hier kunnen zij terecht om samen te komen en activiteiten te doen, zoals tv kijken en spelletjes doen. Ook de GGZ, Stichting Vluchtelingenwerk en Incluzio zijn regelmatig aanwezig om informatie te geven.

1 jaar oorlog in Oekraïne

Op 24 februari is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Veel mensen ontvluchtten het land naar een veilige plek, zo ook naar Leiderdorp. Inmiddels verblijven gemiddeld ca. 120 Oekraïense vluchtelingen in Leiderdorp. Op 24 februari wordt in de Jaarbeurs in Utrecht een landelijke herdenkingsbijeenkomst georganiseerd. De Scheppingskerk organiseert ’s avonds een bijeenkomst om samen te bidden.

Deze 24e februari is voor de gemeente ook een natuurlijk moment om de Oekraïense vlag van het gemeentehuis te halen. Zeker niet omdat onze aandacht voor de Oekraïners verslapt, maar juist omdat zij in dit jaar volledig zijn opgegaan in de Leiderdorpse samenleving.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio