10.8 C
De Bilt

Gemeente start campagne sociale regelingen: Goed Geregeld Zoeterwoude

Steeds meer mensen hebben moeite om financieel de eindjes aan elkaar te knopen. Ook in de gemeente Zoeterwoude. De kosten in de samenleving zijn al langer ongekend hoog en het ziet er naar uit dat dat voorlopig zo blijft. Gemeente Zoeterwoude en haar partners staan klaar voor inwoners die in deze dure tijd een financieel steuntje in de rug kunnen gebruiken. Er komen meer mensen in aanmerking voor de verschillende sociale regelingen dan er nu gebruik van maken. Daarom brengt de gemeente de regelingen nog eens extra onder de aandacht met de campagne Goed Geregeld Zoeterwoude.

De prijzen van onze dagelijkse boodschappen zijn flink gestegen. En wat te denken van de hoge energieprijzen. Het leven is in 2022 op alle fronten duurder geworden en dat raakt iedereen. Wethouder Mathieu Paardekooper: “We zien dat een steeds grotere groep mensen voor financiële problemen staat. Niet leuk, wel logisch. De omstandigheden zijn extreem. Als gemeente laten we onze inwoners niet aan hun lot over.

Er zijn verschillende sociale regelingen om mensen die dat nodig hebben een steuntje in de rug te geven. Naast de bestaande regelingen zijn er nu extra regelingen, bijvoorbeeld op het gebied van energiekosten. We merken dat niet iedereen bekend is met deze regelingen. Of dat inwoners en ondernemers niet weten waar ze terecht kunnen voor meer informatie. Met onze campagne Goed Geregeld Zoeterwoude willen we daar verandering in brengen.”

Bestaande en extra regelingen

Met de nieuwe campagne roept de gemeente haar inwoners ook vooral op om gebruik te maken van de beschikbare regelingen en zo financiële problemen te voorkomen. Die problemen kunnen er namelijk toe leiden dat mensen niet meer meedoen in de maatschappij. Bijvoorbeeld omdat ze hun gezondheidszorg niet meer kunnen betalen of noodgedwongen hun lidmaatschap bij de sportvereniging moeten stopzetten.

Denk aan kinderen die niet meer naar muziekles of op schoolkamp kunnen omdat daar geen geld voor is. Of ondernemers die hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Zover hoeft het niet te komen. Mensen met lagere inkomens kunnen een beroep doen op de bestaande minimaregelingen voor extra financiële ondersteuning.

Ook energiearmoede aanpakken

Daarnaast heeft de gemeente Zoeterwoude tijdelijke regelingen in het leven geroepen om energiearmoede aan te pakken. Want de flinke hap die de energierekening uit de portemonnee van gezinnen en bedrijven neemt, komt hard aan. En voor huishoudens en bedrijven die onverhoopt toch in de schulden terechtkomen, staat de gemeente klaar met speciale regelingen voor hulp bij schulden.

Extra naar elkaar omkijken

“Veel mensen houden financiële problemen graag voor zich en proberen ze zelf op te lossen”, weet Paardekooper. “Begrijpelijk. Het is niet iets om van de daken te schreeuwen. Toch is het nooit iets om je voor te schamen. Door omstandigheden kan het iedereen overkomen. Zeker nu de kosten in het dagelijkse leven zo extreem hoog zijn.” De gemeente Zoeterwoude weet dat steeds meer mensen in aanmerking komen voor sociale regelingen. Tegelijkertijd zien ze dat relatief weinig mensen aankloppen voor hulp.

Wethouder Mathieu Paardekooper
Wethouder Mathieu Paardekooper – Foto: gemeente Zoeterwoude

Goed Geregeld

De campagne Goed Geregeld Zoeterwoude gaat inwoners hier nu dus actief over informeren. “We hopen vooral dat mensen er met elkaar over gaan praten. Ook al hoef je zelf geen gebruik te maken van de regelingen, je helpt er wellicht iemand anders mee door er over te vertellen. Laten we juist nu extra naar elkaar omkijken”, besluit wethouder Paardekooper.

Voor meer informatie over de sociale regelingen, ga naar www.zoeterwoude.nl/goedgeregeld of bel met het Loket Zorg, Werk en Inkomen via 071-5806300.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio