9.8 C
De Bilt

Groen rondom gemeentekantoor gekozen door omwonenden

Teylingen – De afgelopen week is gemeente Teylingen gestart met de nieuwe inrichting van het groen aan de Wilhelminalaan, Koningspark en Prins Hendriklaan in Sassenheim. De eerste nieuwe bomen zijn geplant waar dit al mogelijk was; in het gazon voor het gemeentekantoor. Ook is hier een strook met bloembollen en bloemzaden aangebracht om de biodiversiteit te vergroten.

De bestaande kastanjes zijn zo’n 70 jaar oud en aangetast door de kastanjebloedingsziekte. Tot dusver werden bomen die dood gingen niet vervangen door nieuwe bomen. In de loop der jaren zijn er onder de grond zoveel kabels en leidingen aangelegd dat er onvoldoende plek was om soortgelijke bomen opnieuw een gezonde plek te geven.

Nieuw groen

In overleg met de direct aanwonenden en boomexperts is afgestemd hoe de beeldbepalende laanstructuur opnieuw kan worden aangebracht en ook in welk tempo de vervanging zou gaan.

De uitslag, op basis van de meeste stemmen gelden, is dat de bewoners hebben gekozen om het oude groen in één keer te vervangen. Voor de nieuwe bomen is gekozen voor meer diversiteit in plaats van één soort boom (monocultuur). Dit alles binnen het bestaande boombeleid van Teylingen ‘de juiste boom op de juiste plek’. Hiermee is het participatietraject nu afgerond en is het ontwerp definitief. U kunt dit ontwerp inzien op de website van de gemeente: www.teylingen.nl/kastanjes.

Voor het verwijderen van de oude bomen doet de gemeente eerst onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen; dit gebeurt in het voorjaar en in de nazomer van 2021. Zolang dit onderzoek loopt, worden de bomen niet gekapt. De bomen worden deze zomer ook weer gecontroleerd op veiligheid. Het vervangen van de bomen staat nu gepland in het najaar/winter 2021-2022.

DO-Boomvervanging-WilhelminaDownload

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio