12.3 C
De Bilt

Gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen kijken na 7 jaar HLTsamen vooruit: ‘Samen kunnen we veel meer doen dan apart’

HLTsamen, de werkorganisatie van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen, is 7 jaar geleden van start gegaan. Destijds is afgesproken een evaluatie te doen. In de afgelopen periode is de evaluatie ‘HLTsamen groeit door!’ uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat de werkorganisatie als lerende organisatie veel bereikt heeft en zich ontwikkelt. Burgmeester Lies Spruit: “We zijn goed bezig, ook al kunnen er zaken nog beter. Maar we ontwikkelen door en geloven in de samenwerking.”

Samen sterker bij uitvoering complexe taken

Gemeenten krijgen steeds complexere taken uit te voeren. Door samen te werken als werkorganisatie HLTsamen staan de zelfstandige gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen sterker bij de uitvoering van deze grote taken. Denk aan de taken die gemeenten hebben gekregen in het sociaal domein zoals bijvoorbeeld de jeugdzorg en beschermd wonen. Maar ook de energietransitie en de Omgevingswet. In de evaluatie is opnieuw geconstateerd dat deze samenwerking nodig is, om deze grote en complexere opgaven aan te kunnen en goed te kunnen uitvoeren.

“De omstandigheden waarbinnen wij onze taken uitvoeren is in de afgelopen jaar enorm gewijzigd. We hebben de moeilijke corona tijd gehad, de samenleving is veranderd, we hebben meer en complexere taken gekregen. Als gemeenten hebben we eigenlijk een nieuwe opdracht. Binnen de werkorganisatie kunnen we bepaalde grotere, complexe opgaven met elkaar samen doen. Zo kunnen we veel meer bereiken dan ieder apart van elkaar”, vindt burgemeester Lies Spruit.  

Bewoners positief over persoonlijk contact

Uit de burgerpeiling scoren alle drie de gemeenten afzonderlijk van elkaar bovengemiddeld goed ten opzichte van het landelijke uitkomsten. Het persoonlijke contact met de gemeente wordt als positief ervaren. Maar daar waar het complexere, meervoudige vragen betreft ervaren bewoners en bedrijven de gemeenten soms als een ‘black box’.

De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen zijn zich hiervan bewust en hebben inmiddels al diverse stappen gezet om dit en andere punten te verbeteren. Zo loopt er een verandertraject voor de hele werkorganisatie die als doel heeft om inwoners en bedrijven meer service op maat te laten ervaren en ervoor zorgt dat de organisatie flexibeler kan inspelen op vragen uit de samenleving.  

Vertrouwen in de HLTsamen organisatie en samenwerking

Een mooi resultaat na 7 jaar HLTsamen is dat raadsleden, collegeleden en medewerkers vertrouwen hebben in de samenwerkende organisatie. Een goed voorbeeld van zo’n grotere samenwerking is ook de onlangs door 14 gemeenten vastgestelde Regionale Investeringsagenda. Voor de drie gemeenten betekent dit dat er komende tijd wordt gewerkt aan betere bereikbaarheid, zowel voor de fiets, auto als het openbaar vervoer.

Burgemeester Lies Spruit: “We zijn als drie gemeenten samen binnen de werkorganisatie een lerende organisatie, die continu aan het verbeteren is op het gebied van onze dienstverlening aan inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen. Dat doen we nu en in de toekomst. We zijn nooit uitgeleerd, maar we zijn tevreden met wat we tot nu toe hebben gedaan.” 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio