9.9 C
De Bilt

Huisartsenposten in Alphen ad rijn en Leiderdorp ’s nachts dicht

De huisartsenposten in Alphen ad Rijn en Leiderdorp gaan ’s nachts dicht. Wie in de toekomst acuut een dokter nodig heeft, moet helemaal naar het Leids Universitair Medisch Centrum rijden.

s’nachts sluiten van huisartsenposten gevolg van bezuinigingen

De nieuwe huisartsenpost die in het LUMC komt, moet de Rijnstreek delen met de Duin- en Bollenstreek. Dit als gevolg van een bezuiniging van verzekeraar Zorg & Zekerheid. De wijziging gaat eind 2018 of uiterlijk begin 2019 in. voorlopig kunnen inwoners van Alphen en omliggende dorpen ’s nachts dus nog terecht bij de bestaande huisartsenposten in Alphen en Leiderdorp.

Huisartsen slaan alarm

Een groep huisartsen uit Alphen, Nieuwkoop, Woubrugge en wijde omgeving heeft alarm geslagen over de geplande verandering. “Het irriteert ons al mateloos dat de nachtapotheek sinds begin 2016 gesloten is. Wie tussen elf en acht medicijnen nodig heeft, moet na z’n consult in Alphen naar Leiden om die te halen.’’ Aldus huisarts Leen Gorissen uit Langenaar.

Drempel voor toegankelijke zorg te hoog

Patiënten die ’s nachts voor een consult de dienstdoende huisarts bellen, zullen dan dus horen dat zij naar leiden moeten. Mensen bellen s ’nachts al niet zo gauw naar de huisarts. Het gaat echt om serieuze zaken die niet met een paracetamolletje zijn op te lossen. Stel, je kind heeft een acute longontsteking dan zal toch de boodschap zijn ‘zet dat kind maar in de auto en rijd naar Leiden’. De drempel voor toegankelijke zorg wordt zo heel erg hoog gemaakt. Gezien de grootte van Alphen en het omvangrijke buitengebied vinden wij dat niet acceptabel’’, aldus huisarts Gorissen.

De huisartsen hebben Zorg & Zekerheid en Spoedeisende Hulp Rijnstreek hierop aangesproken. Daar kwam een lauwe reactie op, vandaar dat we nu de politiek willen aanspreken. Als men zegt ‘prima zo’ dan zullen wij ons er bij moeten neerleggen. We hopen echter wel enige weerklank te krijgen aldus Gorissen.

Petitie

Inmiddels is er een petitie gestart om de sluiting van de huisartsenpost te voorkomen. Wilt u dat de huisartsenpost in Alphen blijft? Teken dan alstublieft zo snel mogelijk de petitie via de onderstaande link:

http://www.petitie24.nl/petitie/1366/huisartsenpost-alphen-moet-blijven-

zwaar ongeval
Foto: J. Rietveld © Regio Online

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio