10 C
De Bilt

HulpApp.nl bij Huiselijk Geweld in Katwijk

Katwijk – Op 15 februari 2021 neemt de gemeente Katwijk een hulpapp in gebruik waarmee inwoners snel de juiste hulp kunnen vinden bij een onveilige thuissituatie. Via www.hulpapp.nl kunnen slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling op een eenvoudige en duidelijke manier de weg vinden naar hulpinstanties die op het moment van hulp zoeken ook daadwerkelijk bereikbaar zijn.

Ervaringsdeskundigen

De HulpApp is een initiatief van ervaringsdeskundigen op het gebied van huiselijk geweld. Stichting De Juiste Schakel heeft het initiatief in samenwerking met de gemeente Zaanstreek-Waterland verder doorontwikkeld. Er zijn inmiddels goede ervaringen met de app opgedaan en ook Veilig Thuis en de politie ondersteunen het initiatief. De HulpApp verwijst naar hulpverlening via onder andere Veilig Thuis en Centrum Seksueel Geweld, maar heeft voor noodsituaties ook een directe link naar 112. Daarnaast zijn er contactgegevens opgenomen van bijvoorbeeld wijkagenten, lokale hulpverlening en lotgenotenverbanden. Tenslotte verwijst de app ook naar andere relevante diensten en organisaties zoals: het Babyhuis, het Sociaal wijkteam en het Repaircafé.

Weg wijzen naar hulp

Wethouder Corien van Starkenburg: “In de media horen we vaker dat; doordat mensen veel thuis zitten, zonder werk komen te zitten, geldproblemen krijgen, veel stress ervaren etc. situaties van onveiligheid en geweld achter de voordeur toenemen. We zoeken naar manieren om mensen te ondersteunen en ze de juiste weg naar hulp te wijzen. De HulpApp is een middel dat bij uitstek, juist in deze tijd ingezet kan worden.”

Aansluiting andere gemeenten

Momenteel maken drie gemeenten in de regio Holland Rijnland gebruik van de app. Naast de gemeente Katwijk zijn dat de gemeenten Alphen aan den Rijn en Leiden. Als andere regiogemeenten (op termijn) ook interesse hebben kunnen zij zich eenvoudig aansluiten bij het initiatief. Op deze manier wordt het regionale bereik van de HulpApp nog verder versterkt.

Gebruik van de HulpApp

Iedereen kan www.hulpapp.nl openen op de pc, laptop, tablet of telefoon, waarbij het uiterlijk hetzelfde blijft. De app is bovendien te vinden in de Google Play Store en de Apple Store. Bij het gebruik van de app wordt gevraagd de gemeentenaam in te voeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio