12.7 C
De Bilt

Oude Josephschool wordt duurzaam ontmanteld als ‘donorgebouw’

Lisse – Als start voor het project Lindenhof aan de Achterweg wordt de oude Josephschool ontmanteld.  Het bedrijf dat dit uitvoert, New Horizon, is gespecialiseerd in het ontmantelen van gebouwen, met als doel zoveel mogelijk materialen te ‘oogsten’ voor hergebruik.

Josephschool als symbolisch donorhart

Om de start van de ontmanteling van de oude Josephschool symbolisch vorm te geven overhandigde Rob van Lith van New Horizon, een plaquette in de vorm van een hart aan de wethouder Van der Zwet. Van Lith: ‘Met dit hart duiden we de Josephschool aan als ‘donorgebouw’ waarmee wordt voorkomen dat vrijkomende, waardevolle, materialen verloren gaan.’ Wethouder Kees van der Zwet: ‘Het project Lindenhof past uitstekend bij de duurzaamheidsambities die wij als gemeente hebben.

Vanaf de ontmanteling van de Josephschool tot de oplevering van het project speelt duurzaamheid een grote rol. We zijn als gemeente blij dat deze plek weer nieuwe betekenis krijgt voor de bewoners van zes nieuwe woningen.’ 

Nieuwe duurzame woningen

Ook de bouw van deze zes nieuwe woningen is duurzaam. Hier was op ingezet op verzoek van de gemeenteraad tijdens de aanbesteding. Bij het plan wordt onder andere gebruik gemaakt van hergebruikte materialen, zoals circulair beton en circulaire bakstenen. Zo is een deel van de te gebruiken materialen ook later weer te gebruiken. Er wordt per woning een elektrische laadgelegenheid aangelegd voor zowel een elektrische auto als een elektrische fiets. De woningen worden energieneutraal gebouwd en zijn voorzien van een elektrische opslagmogelijkheid voor de niet gebruikte zonne-energie.

Regenwater wordt opgevangen en gefilterd in een speciaal buffersysteem en kan gebruikt worden voor de tuin, het toilet en wasmachine. Het dak van de bergingen en de luifels worden als groen dak met vegetatie uitgevoerd. Ook zijn er groene gevels in het plan opgenomen. De nieuwbouw is natuur-inclusief, wat betekent dat er verblijfplaatsen voor diverse dieren komen ter versterking van de biodiversiteit.

Goede balans woningmarkt

Gemeente Lisse wil een goed evenwicht in de typen woningen in het dorp. Dat betekent tegemoet komen aan de behoefte aan huur én koop. Voor zowel jonge als oudere inwoners. Waar mogelijk wil de gemeente woningen aanbieden aan mensen die uit Lisse komen.

Planning

Voorafgaand aan de sloop wordt het beeld naar de kunstenaars vervoerd. Het krijgt daar een plek in de voortuin van het oude schooltje aan de Heereweg. Alle woningen zijn inmiddels verkocht en de start van het heiwerk, die de officiële start van de bouw markeert, is nog voor de zomer voorzien. Naar verwachting zijn de woningen klaar in de tweede helft van 2023.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio