9.9 C
De Bilt

Katwijk neemt regie op inburgering

Katwijk – Op 1 januari start de nieuwe Wet Inburgering. Het doel van de nieuwe wet is dat nieuwkomers sneller meedoen in de samenleving. De gemeente Katwijk krijgt een regierol om inburgeraars hierbij te helpen. Iedere nieuwkomer krijgt een plan waarin afspraken staan over het leren van de taal, de begeleiding naar werk en het zelfstandig wonen.

Inzetten op inburgering

Wethouder Adger van Helden: “In Katwijk zetten we, samen met onze partners, stevig in op inburgering. Statushouders moeten hun weg leren vinden in onze gemeente. Dat begint bij het goed kunnen spreken van de taal en het hebben van werk. Daar zetten wij ons als gemeente extra voor in. Maar, het vraagt ook iets van de samenleving. Want meedoen doe je ook bij onze vele mooie verenigingen en activiteiten. Met elkaar zorgen we ervoor dat nieuwkomers snel inburgeren. Want iedereen moet mee kunnen doen in Katwijk!”

Statushouders

Vluchtelingen die mogen blijven in Nederland worden statushouders genoemd. Deze mensen worden verspreid over alle gemeenten in Nederland. De verwachting is dat er in 2022 ongeveer 76 statushouders naar Katwijk komen. Dit zijn ongeveer 50 volwassenen, de overige nieuwkomers zijn kinderen. De nieuwe Wet Inburgering geldt voor alle volwassen statushouders.

Inburgeringsplan

Voor iedere volwassen nieuwkomer wordt een persoonlijk plan gemaakt. Taal, werk en wonen zijn de onderdelen die in dit plan aan de orde komen. Om de taal te leren, moet iedere statushouder Nederlandse les bij een erkende taalschool volgen. Het Welzijnskwartier leert statushouders hoe zij zelfredzaam kunnen wonen in Katwijk. In eerste instantie gaat het dan om praktische zaken zoals de huisarts, tandarts, scholen voor de kinderen, verzekeren, financiën maar ook over lokale voorzieningen.

Ook begeleiden zij statushouders bij het traject voor het inburgeren. Zo leren zij steeds zelfstandiger hun weg te vinden in Katwijk. Werk is een ander belangrijk onderdeel van het plan. De begeleiding om werk te vinden blijft Provalu (voormalig Service Punt Werk en Maregroep) doen.

Kosten

Aan de extra taken zijn ook extra kosten verbonden. Om deze extra kosten te kunnen betalen, krijgt de gemeente geld van het Rijk. Het Rijk geeft de gemeente wat minimaal nodig is om de plannen te kunnen uitvoeren en heeft ook al veel van de plannen ingevuld via landelijke regelgeving. Omdat de gemeente het belangrijk vindt dat iedere nieuwkomer snel kan inburgeren, hebben we zo goed mogelijk invulling gegeven aan de eisen van het Rijk en een kwaliteitsslag gemaakt in de begeleiding van statushouders.

Maatschappelijke agenda

Ook het inburgeren is onderdeel van de Maatschappelijke Agenda (MAG). Hierin is de ambitie opgenomen dat inwoners van Katwijk deelnemen en bijdragen aan de maatschappij. En dan gaat het om de basisvaardigheden: het hebben van werk, voldoende inkomen en het kunnen ontwikkelen van talenten door deel te kunnen nemen aan activiteiten in de vrije tijd. Iedere inwoner is daar in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor. Maar als dat niet lukt, helpen we daar als gemeente bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio