14.8 C
De Bilt

Katwijk voorkeurslocatie Erfgoeddepot provincie

De provincie Zuid-Holland heeft Katwijk nu echt gekozen als voorkeurslocatie voor het nieuw te bouwen erfgoeddepot. De Limes (de Romeinse rijksgrens) eindigt bij de Uitwatering en dat maakt Katwijk een zeer geschikte locatie voor het vestigen van een erfgoeddepot.  

Vorig jaar liet de provincie Zuid-Holland haar oog vallen op het gebied rondom de Uitwatering in Katwijk aan Zee voor het nieuw te bouwen erfgoeddepot. Terwijl de provincie nadacht over deze locatie, liet de gemeente Alphen aan de Rijn weten het erfgoeddepot ook graag binnen haar gemeentegrenzen te willen.

Concurrentie voorkeurslocatie

Wethouder Jacco Knape: ‘Toen de Gemeente Alphen aan de Rijn zich aanbood voor het erfgoeddepot, moesten we als Katwijk ons best gaan doen om voorkeurslocatie te blijven. Samen met de werkgroep Romeinen, het Katwijks Museum en Coast Busters hebben we de provincie willen overtuigen om voor de locatie in Katwijk te gaan. Gelukkig is Katwijk de voorkeurslocatie gebleven en nu kunnen we, met de provincie, betrokken organisaties en omwonenden verdere plannen maken. ‘

De komende maanden informeren we omwonenden, betrokkenen en de gemeenteraad verder over de plannen voor het erfgoeddepot. Ook wordt gekeken welke ideeën hier goed bij aan kunnen sluiten, om zo slim gebruik te maken van de ruimte in het erfgoeddepot. Deze plannen leggen we voor aan de gemeenteraad.

Erfgoeddepot

De provincie Zuid-Holland bewaart in het erfgoeddepot bijzondere archeologische stukken en vondsten, gevonden in de grond van heel Zuid-Holland. Naast het depot zijn er ook andere initiatieven in Katwijk waar ruimte voor wordt gezocht. Deze initiatieven kunnen mooi met elkaar verbonden worden door de ontwikkeling van een erfgoeddepot (voor de provincie) met een bezoekerscentrum/expositieruimte (voor de overige initiatieven). Dit gaan we de komende periode verder onderzoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio