6.1 C
De Bilt

KWF investeren in lokale aanpak zonbescherming

Hecht GGD Hollands Midden krijgt ruim € 126.000 financiering van KWF voor een tweejarig project voor betere zonbescherming. Hiermee kunnen inwoners van Katwijk en Noordwijk beter worden beschermd tegen huidkanker. In regio Hollands Midden komt deze vorm van kanker namelijk bovengemiddeld vaak voor, zo bleek uit de in januari gepresenteerde Kankeratlas. In totaal investeert KWF € 6 miljoen in tien projecten verspreid over Nederland.

“Mede dankzij de Nederlandse Kankeratlas weten we dat huidkanker meer voorkomt in de kustgemeenten, waar meer zonuren zijn en een sterkere zonkracht”, zegt Carla van Gils, directeur van KWF. “Dat geldt ook voor de regio Hollands Midden. Dankzij deze financiering kan Hecht GGD Hollands Midden nu nog intensiever aan de slag met gerichte interventies. Met als doel dat minder mensen in deze regio huidkanker krijgen.”

KWF: Bovengemiddeld vaak huidkanker

“De cijfers in de recent gepubliceerde kankeratlas laten zien dat huidkanker bovengemiddeld vaak voorkomt in de regio Hollands Midden”, zegt GGD-projectleider Leanne Reijnen. “Met de projectfinanciering van KWF kunnen we een tweejarig project starten om huidkanker onder inwoners in regio Hollands Midden terug te dringen. Denk daarbij aan het plaatsen van zonnebranddispensers en uv-index palen op bijvoorbeeld scholen, kinderopvanglocaties en strandtenten. Maar ook aan het creëren van bewustwording en het bevorderen van het gebruik van zonwerende producten.”

Jacco Knape (wethouder Economiengemeente Katwijk): Na een succesvolle proef met twee zonnebrandpalen in onze gemeente is het goed dat we nog meer zonnebrand beschikbaar kunnen stellen. Zo kunnen we de bewustwording over huidkanker vergroten en het gebruik van zonnebrand stimuleren.

Twaalf GGD’en aan de slag

Naast het project van Hecht GGD Hollands Midden financiert KWF nog negen projecten, uitgevoerd door in totaal twaalf GGD’en verspreid over Nederland. Vier projecten richten zich op stoppen met roken en zes op zonbescherming. De toegekende projecten worden uitgevoerd door: GGD Hart voor Brabant, GGD West-Brabant, GGD Brabant-Zuidoost, GGD Flevoland, GGD Fryslân, GGD Hollands Midden, GGD Haaglanden, GGD Rotterdam-Rijnmond, GGD Zuid-Limburg en GGD Kennemerland samen met GGD Hollands Noorden en GGD Zeeland.

GGD GHOR Nederland, de branchevereniging van GGD’en, is blij met de financiering. André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland: “We gaan aan de slag op plaatsen waar mensen het meest blootgesteld worden aan risicofactoren van kanker. Vandaar dat tien projecten starten in twaalf regio’s waar long- of huidkanker meer voorkomen dan in de rest van Nederland. Preventie is hierbij essentieel. Dicht bij de mensen en doelgericht. Met de KWF-projectfinanciering kunnen GGD’en meer doen aan de preventie van long- en huidkanker in hun regio, naast lopende projecten zoals Rookvrije omgeving en de Wijkaanpak Rookvrij leven voor iedereen. Daar zijn we heel blij mee.”  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio