9.9 C
De Bilt

Leiden wil meer cultuur voor jongeren

Gemeente Leiden ondersteunt makers in de Leidse cultuursector de komende tijd met een subsidie specifiek gericht op jongeren en cultuur. Maar liefst vijfentwintig projecten krijgen subsidie van de gemeente via de Subsidieregeling Impuls Jongerencultuur. Al deze projecten dragen bij aan meer cultuur voor jongeren. Zowel in cultuurbeleving als actief meedoen. Bovendien geeft de regeling Leidse cultuurmakers een tijdelijke extra impuls.

Het Rijk heeft de impulsregeling gemaakt om de cultuursector te ondersteunen na de coronatijd. De tijdelijke subsidieregeling is ingegaan op 15 juli 2023 en loopt tot en met 31 december 2024. Deze impuls is onderdeel van een groter pakket aan rijksmaatregelen dat het herstel van de cultuursector na de coronacrisis moet bevorderen.

Rijke cultuurgeschiedenis in Leiden

Wethouder Yvonne van Delft: “Leiden heeft een rijke cultuurgeschiedenis, en ook een veelbelovende generatie nieuwe cultuurmakers. Met deze subsidie kunnen we Leidse makers ondersteunen met het bereiken van een specifieke doelgroep: jongeren. Als we kijken naar de Leidse cultuurbezoekers zijn jongeren nog relatief ondervertegenwoordigd. Cultuur ontspant, inspireert en verbindt. Met de subsidieregeling impuls jongerencultuur zetten we specifiek in op het verbeteren van het welzijn van jongeren van 13 tot en met 27 jaar door hen meer toegang te geven tot cultuur en deelname te bevorderen”.

Verdelingen budgetten in twee rondes

Het beschikbare budget is verdeeld over twee aanvraagrondes met elk een eigen subsidieplafond. Per ronde kan daarbij tot een maximum bedrag van € 50.000,- worden aangevraagd. Voor de septemberronde 2023 was het budget € 385.000 (projecten worden in 2023 en 2024 uitgevoerd). Voor de meironde 2024 is het budget € 185.000 (projecten worden in de tweede helft van 2024 uitgevoerd).

Uitslag eerste ronde

In de eerste ronde ontving de gemeente 34 aanvragen. Alle aanvragen zijn beoordeeld door een gemeentelijke beoordelingscommissie. Vijfentwintig projecten ontvangen subsidie. Een aantal van deze projecten voorziet in nieuwe samenwerkingen met het onderwijs en vragen daarom ook iets meer tijd voor het daadwerkelijk realiseren en invullen van die projecten. Tegelijkertijd maakt deze samenwerking het voor de gemeente mogelijk om aanvullend subsidie te geven uit gemeentelijke middelen. Er zijn drie projecten die inzetten op het verstevigen van broedplaatsen voor jongeren. De complete lijst staat in de bijlage van dit persbericht.

Voor de tweede ronde moeten aanvragen voor 1 mei 2024 worden ingediend bij de gemeente Leiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio