18.4 C
De Bilt
zondag, 3 juli 2022

Weer nieuwe, creatieve ideeën om Leidenaren meer te laten bewegen

Leiden – Meer sporten en bewegen? Waarom niet tijdens een Urban Sports week! Dat dacht Stichting Sport in Beeld ook toen zij een oproep van de subsidieregeling Sportstimulering lazen. En daarom hebben zij een plan ingediend, met succes! Stichting Sport in Beeld krijgt een bijdrage vanuit de subsidieregeling Sportstimulering om in 2023 een Urban Sports Week te organiseren. Op 20 mei nam Paul Dirkse, wethouder Kennis, Onderwijs, Gezondheid, Jeugdhulp, Sport en Financiën, het rapport van de achtste ronde van de regeling in ontvangst.

Wekelijkse sportdeelname afgenomen

Paul Dirkse, wethouder Kennis, Onderwijs, Gezondheid, Jeugdhulp, Sport en Financiën: “Uit onderzoek van NOC NSF is gebleken dat de wekelijkse sportdeelname in 2021 verder is afgenomen. Sterker nog, sinds 2013 is de sportdeelname niet zo laag geweest. Het is belangrijker dan ooit om ons in te blijven zetten om Leidenaars te enthousiasmeren om te sporten en bewegen. Daarom zijn deze initiatieven zo belangrijk. Ik nodig iedereen nogmaals uit om voor het komende jaar een goed plan in te dienen. Zo brengen we samen Leidenaars in beweging.”

Urban Sports

Urban Sports is een verzamelnaam voor sporten die zich kenmerken door een vrij (over het algemeen niet of losjes georganiseerd), expressief en creatief karakter en zich afspelen in een stedelijke/urbane setting. Het zijn sporten zoals BMXen, Freerunning, pannavoetbal, 3×3 basketbal, skateboarden, en nog veel meer. Samen met sporters uit ‘the scene’ wil Sport in Beeld een Urban Sports Week organiseren op verschillende plekken in Leiden.

Populaire tak van sport

De gemeente Leiden kijkt nu al uit naar de Urban Sports Week. Deze tak van sport is populair en de behoefte groeit met de dag. Op de Olympische Spelen van Tokio stond skateboarden voor het eerst op het olympische programma. Naast skateboarden werd daar ook een BMX-toernooi georganiseerd. Dit betekent ook dat het ‘grote publiek’ hier nu mee bekend raakt. Urban sports zijn de nieuwe sporten ‘on the block’. Goed om dit straks in Leiden aan te bieden.

Sporten in het Singelpark

Naast de Urban Sports Week van Stichting Sport in Beeld heeft de gemeente Leiden nog een mooi plan ontvangen. Namelijk Sporten in het Singelpark van Marike.Life. Sinds enkele jaren beschikt Leiden over het prachtige Singelpark. Hier en daar worden er in het park sporten uitgeoefend, maar dit kan én mag nog meer gedaan worden. Marike.Life heeft hier een relatief simpel idee voor bedacht. Zij willen mensen die gebruikmaken van het Singelpark stimuleren om naast wandelen en hardlopen ook oefeningen te gaan doen.

QR-codes op bordjes

Dit willen ze doen door bordjes met QR-codes in het park te plaatsen. De filmpjes die na het scannen van deze codes verschijnen, leggen precies uit hoe een oefening uitgevoerd moet worden. Het is een laagdrempelige, maar leuke manier om nog eens extra te gaan bewegen. Daarnaast is het gratis, mensen kunnen een eigen niveau kiezen en er zijn geen materialen nodig. Het plan beslaat meerdere fasen. De eerste fase is het plaatsen van de borden met QR-codes. De tweede fase voorziet in een programmering. De subsidie aanvraag gaat over fase een.

Plan past goed bij beleidsdoelen gemeente Leiden

De gemeente Leiden concludeert dat het plan van Marike.Life heel goed past in de beleidsdoelen van sporten en bewegen in de openbare ruimte, multifunctioneel gebruik van de ruimte en inclusie. De gemeente gaat hierover in gesprek met de stichting Vrienden van het Singelpark. De haalbaarheid van het plan moet verder onderzocht worden, daarom is dit plan nog ‘voorwaardelijk positief’ beoordeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio