1.4 C
De Bilt

Leidens Ontzet van start gegaan

Leiden – Vandaag is het 2 oktober en dat betekend dat het feest van Leidens Ontzet is los gebarsten in Leiden, Om te vieren dat Leiden bevrijd is van de Spanjaarden. En natuurlijk zal de haring met witte brood ook niet ontbreken. Het thema rond het feest is dit jaar viering en herdenking Leidens Ontzet 2021.

Kermis

De kermis is weer te vinden tijdens de 3 octoberfeesten. De kermis is één van de oudste onderdelen van Leidens Ontzet. Vandaag om 13.30 uur ging deze van start. Als gevolg van de versoepelingen zijn de eerder aangekondigde beperkende maatregelen voor de kermis ingetrokken. Geniet van allerlei lekkernijen, terwijl je feestend Leiden aan je voorbij ziet trekken richting Nieuwe Boostermax, Spookhuis en Achtbaan.

Geen kermis op Schuttersveld, wel op andere plekken

Dit jaar is er geen kermis op het Schuttersveld, maar wel op het Stationsplein, de Stationsweg, de Lammermarkt, de Nieuwe Beestenmarkt, de Beestenmarkt en de Langegracht. De kermis is te bezoeken zonder coronatoegangscontrole. Ook de Nostalgische kermis op het Pieterskerkplein is vrij toegankelijk, dus kom lekker zwaaien in de Zwanenmolen of spring in de Rupsbaan.

Taptoe

Dit jaar gaat de taptoe ook door. Vanavond gaat deze van start met verschillende verengingen uit Leiden en daar buiten, die een lint van licht door de stad heen zullen vormen. De sport- en cultuurverenigingen worden aangemoedigd om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Niet alleen om de Joppenszoonprijs te winnen, maar vooral ook om de Leidenaars te laten zien dat ze de veerkracht hebben om na een coronajaar weer voor goud te gaan.

Haring met witte brood

Elk jaar tijdens Leidens Ontzet is er de traditie om haring met witte brood te eten op 3 oktober. Alleen dit jaar zal het feest der feesten verplaatst worden naar 4 oktober, omdat 3 oktober op een zondag valt. Maar natuurlijk eten mens op de dag van Leidens Ontzet wel Hutspot.

3 october verenigingen

De 3 octobervereneging met op hun website dat de groote optocht op 4 oktober niet door zal gaan. Meer info: https://3october.nl/actuele-informatie-over-viering-en-herdenking-leidens-ontzet-2021-4/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio