15.8 C
De Bilt

Lucelle Leemans – Van Nispen tot Pannerden een Koninklijke Onderscheiding

Warmond – Burgemeester Carla Breuer reikte op maandag 14 juni 2021 een Koninklijke onderscheiding uit aan mevrouw L.L.A.M. Leemans – van Nispen tot Pannerden (67). De uitreiking vond plaats op Buitenplaats Oostergeest in Warmond tijdens de jaarlijkse buitenlessen voor kinderen van basisschool De Buitenplaats. Mevrouw Leemans is gedecoreerd als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Kinderen betrekken bij cultuur-historisch erfgoed

Mevrouw Leemans woont met haar echtgenoot op Buitenplaats Oostergeest in Warmond. Sinds 2002 organiseert en coördineert mevrouw Leemans elk jaar bijeenkomsten voor alle kinderen van de groepen 1 t/m 7 van basisschool De Buitenplaats uit Warmond. Dit jaar wordt het 20-jarig jubileum van de buitenlessen gevierd. De kinderen – gemiddeld 300 kinderen per jaar – krijgen les over natuur, geschiedenis en cultuur.

Mevrouw Leemans geeft persoonlijk les

Mevrouw Leemans ontvangt elk kind persoonlijk en geeft, samen met 14 vrijwilligers, zelf ook les. De kinderen krijgen bovendien een rondleiding door het familiehuis. Op deze manier maken zij kennis met allerlei facetten van Oostergeest, van de gebouwen tot de bijzondere natuur, en van de (huidige) bewoners en hun voorouders, tot de landschapselementen en de functie van een landgoed in het verleden en het heden. De kinderen van de Warmondse basisschool hebben op een bijzondere manier hun waardering laten blijken over de langdurige band tussen het landgoed en de school: toen er een nieuwe naam voor de school moest worden bedacht, kozen zij voor ‘De Buitenplaats’, een mooie verwijzing naar ‘hun’ buitenplaats Oostergeest.

Beheer, behoud en onderhoud van cultuur-historisch erfgoed

Buitenplaats Oostergeest is een Rijksmonument. De historische tuin- en parkaanleg is van algemeen belang. Mevrouw Leemans leeft met hart en ziel voor het landgoed, enerzijds om de kennis van natuur en cultuur van volgende generaties te vergroten. Anderzijds vervult zij met haar activiteiten ook een sociaal-maatschappelijk belang door de (oudere) inwoners uit Warmond te betrekken bij allerlei activiteiten op het landgoed. Waar mogelijk legt mevrouw Leemans verbanden of gaat zij een samenwerking aan om het cultuur-historisch erfgoed op de kaart te krijgen, én te behouden.

Erfgoedtafel Landgoederenzone

Mevrouw Leemans is actief lid van de erfgoedtafel Landgoederenzone, provincie Zuid-Holland en vertegenwoordigt daarbij de particuliere eigenaren en rijks cultureel erfgoed in het algemeen. Daarnaast is mevrouw Leemans provinciaal vrijwilliger van de Vereniging Historische Buitenplaatsen naar de provincie Zuid-Holland, en is daarbij een overtuigd pleitbezorger van de waarde van de historische buitenplaatsen als cultureel erfgoed.

Levend erfgoed

Om historische koeienrassen onder de aandacht te brengen, werkte mevrouw Leemans onlangs mee aan de Levend Erfgoed Route, waarbij fietsers en wandelaars kennis kunnen maken met deze historische Hollandse koeienrassen. Bovendien heeft Warmond sinds een aantal jaar een eigen boodschappentas met daarop Landgoed Oostergeest met het ooievaarsnest en de Lakenvelder koeien, een herkenbaar beeld voor veel Warmonders en bezoekers van Warmond.

Bovendien

Naast bovengenoemde activiteiten is mevrouw Leemans ook op andere vlakken actief. Zo is zij 12 jaar actief geweest als secretaris van het bestuur van de Vereniging van het Geslacht Van Nispen en sorteert en archiveert alle bijzondere (familie)zaken op Oostergeest. Daarnaast is mevrouw al ongeveer 40 jaar bloeddonor. Om maatschappelijk relevante en actuele onderwerpen onder de aandacht te brengen, organiseert mevrouw Leemans 6 keer jaar een lezing door specialisten in hun vakgebied. Inmiddels bestaat het initiatief, De Jour genaamd, bijna 15 jaar. In deze periode zijn er lezingen gegeven over o.a. hart-en vaatziekten bij vrouwen, de invloed van de media op ons denken en doen en dilemma’s bij de kinderbescherming.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio