10.6 C
De Bilt

Meerdere zones vuurwerkvrij in Katwijk: Houd de boel stil

Katwijk – Komende jaarwisseling zijn er 5 plaatsen in Katwijk waar het niet toegestaan is om vuurwerk af te steken. De gemeente heeft deze plaatsen aangewezen op basis van dierenwelzijn en milieu. Daarnaast kunnen inwoners zelf een vrijwillig vuurwerkvrij gebied afspreken. Burgemeester Visser: “De meningen over het afsteken van vuurwerk zijn sterk verdeeld. Met dit experiment hopen we een handreiking te doen en gezamenlijk een fijne jaarwisseling te beleven. De campagne ‘Houd de boel heel. Dat doen wij ook’ wordt dit jaar, op de eerder genoemde plaatsen, uitgebreid met ‘Houd de boel stil’.”

5 parken vuurwerkvrij

De 5 aangewezen parken zijn het Ridderbos, Park Schutterswei, Dorpsweide Valkenburg, het Heerenschoolbos met dierenweide en het park Westerhaghe. Voor deze openbare locaties geldt een algeheel verbod voor het afsteken van vuurwerk. De politie is hier niet constant aanwezig, maar als u overlast ervaart kunt u dit melden.

Vrijwillig vuurwerkvrij voor inwoners

Dit jaar is het voor inwoners mogelijk om een vuurwerkvrij gebied af te spreken. Buurtbewoners kunnen met elkaar afspraken maken om geen vuurwerk af te steken. Het kan gaan om een deel van de straat, een plein, een plantsoen of woonerf. Natuurlijk kan men ook met elkaar besluiten een deelgebied aan te wijzen waar tijdens de jaarwisseling wél vuurwerk afgestoken kan worden. Bewoners zijn zelf aan zet hier met elkaar afspraken over te maken en het draagvlak in de omgeving te peilen en te wegen. Het gaat dus nadrukkelijk om vrijwillige afspraken tussen bewoners, waarop de politie en de gemeente niet handhaven.

Aanmelden

Als een straat, plein of buurt zich wil houden aan een vrijwillige vuurwerkvrije buurt, kan de initiatiefnemer zich aanmelden via www.katwijk.nl/vuurwerk. Het is daarna mogelijk om postermateriaal te downloaden of op te halen bij het gemeentehuis. De posters zijn uitsluitend geschikt om op te hangen (aan de binnenkant van) een raam of deur. Het is niet toegestaan posters in de openbare ruimte te plakken, zoals aan verkeersborden, lantaarnpalen of openbare gebouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio