14.7 C
De Bilt

Muurkunst Energiepark Leiden zet ambachtslieden in de schijnwerper

Leiden – Op donderdag 4 april werd de streetart op de muur van het Tweelinghuis bij het Ambachtsplein aan de Langegracht in Leiden onthuld. Deze streetart van 80 vierkante meter groot is op de muur aangebracht door graffiti-kunstenaar Karski (Mooie Muur). Met de onthulling van het kunstwerk wordt ook het startsein gegeven voor de planvorming van het Ambachtsplein en het Makershuis. De muurkunst is tot stand gekomen dankzij bijdragen van het Cultuurfonds, de subsidie Subsidie Impuls Jongerencultuur van de gemeente Leiden en het project Energiepark Leiden.

Muurschildering

De muurschildering symboliseert het verhaal van de makers, die zo belangrijk waren en zijn voor Leiden. De kunstenaar maakte aan de hand van input van de makers in het gebied en directe omgeving een ontwerp dat jonge mensen laat zien die trots zijn om een ambacht te beheersen. Om zo ook jongeren te motiveren voor maakberoepen te kiezen. Als symbolen daarvoor koos hij een hopplantje als verwijzing naar brouwerij Pronck aan de overkant, en een Leidse dekenmaker. Het werk laat zien hoe drie ambachtslieden een nieuwe Leidse sleutel maken voor Kunst en Cultuur.Met de nieuwe sleutel vraagt de kunstenaar meer aandacht voor kunst, cultuur en ambachten in het algemeen.

Wethouder Yvonne van Delft (Energie, Werk en Inkomen, Cultuur):“Met deze muurschildering willen we de aandacht vestigen op het Ambachtsplein als onderdeel van het Energiepark. Een bruisende plek met een unieke mix van wonen voor verschillende doelgroepen, cultuur, horeca, werk en recreëren in een bijzonder stukje binnenstad van Leiden.”

Guido Marchena (Cultuurfonds): “Dit is een van de laatste projecten van Kunst in de openbare ruimte waar Cultuurfonds Leiden bij betrokken is. We zijn trots op hoe we de betrokken partijen bij elkaar hebben gehaald om met een groot gebaar, op de juiste plek, de ambachten als basis voor Kunst en Kennis te tonen. Roy Valk, alias Karski, is een internationaal zeer vooraanstaande kunstenaar die met zorg, kunde en maatschappelijke betrokkenheid de juiste toon weet te raken. Ik hoop namens Cultuurfonds Leiden dat er in de stad nog veel meer bijzondere publieke werken van dit niveau gerealiseerd kunnen worden.” 

Energiepark en Ambachtsplein

Het Ambachtsplein is nu al een belangrijke plek in het Energiepark. Het wordt steeds meer dé dynamische plek van ontmoeting, kleinschalige evenementen en expositie van ambachten (traditioneel, maar ook de moderne ‘makers’) en producten. Het plein wordt het ‘kloppend hart’ van het gebied waar de al gevestigde steenhouwerij Bambam en brouwerij Pronck nu al een interactief podium kunnen bieden en waar straks met een terras waar bezoekers het Pronck-biertje kunnen proeven. De nieuwbouw (het ‘Makershuis’) rond en op het plein wordt straks geprogrammeerd voor ambachten en maakruimtes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio