14.8 C
De Bilt

Nieuwbouwwoningen Zoeterwoude alsnog pre-gasloos

Zoeterewoude – 22 nieuwbouwwoningen in Zoeterwoude Meerburg worden alsnog pre-gasloos gebouwd. De ontwikkeling van deze woningen is in 2013 gestart en de woningen zijn al in de verkoop gegaan. Gemeente Zoeterwoude heeft de voorkeur om alle woningen vanaf nu voor te bereiden op een gasloze toekomst. Daarom heeft de gemeente het initiatief genomen om deze 22 woningen hierop voor te bereiden. De gezamenlijke inspanning met provincie en ontwikkelaar VORM heeft geresulteerd in het pre-gasloos bouwen van deze woningen. Eigenaren kunnen de woningen hierdoor makkelijker en goedkoper volledig gasloos maken.

 

Toekomstige bewoners verheugd met de aanpassingen

Het aanpassen van bestaande projecten om geplande nieuwbouwwoningen alsnog gasloos te maken is complex. De plannen zijn immers tot in detail uitgewerkt en daarover al afspraken gemaakt met leveranciers. De aanpassingen kosten veel tijd en geld en resulteren normaliter in vertraging van de bouw. Voor deze 22 nieuwbouwwoningen hebben de drie partijen samen een oplossing gevonden om zonder bijkomende kosten voor de kopers de huizen te verduurzamen. Hierdoor wordt nauwelijks vertraging opgelopen. Zo krijgen deze woningen o.a. op alle verdiepingen vloerverwarming, een hogere kierdichtheid en beter isolerende beglazing. Het gasverbruik valt daarom direct lager uit dan het oorspronkelijke plan en de stap naar volledig gasloos is makkelijker te maken.

 

“Wat in deze korte tijd is bereikt, een woning die pre-gasloos en energiezuiniger is en meer comfort biedt, is een hartstikke mooi resultaat. Alle kopers zijn hier blij mee. Ik vind het zeer plezierig dat de gemeente serieus en goed heeft meegedacht in dit proces” aldus Jeroen Nijmeijer, een van de toekomstige bewoners van dit project.

 

Groningse gaskraan moet snel dicht

Gedeputeerde Han Weber (Energie): “De CO2 uitstoot moet omlaag en de Groningse gaskraan moet snel dicht. Een van de maatregelen daarvoor is het verwarmen van woningen met alternatieve energiebronnen. Daar worden deze 22 nieuwbouwwoningen volledig op voorbereid en dat maakt deze samenwerking heel belangrijk.”

 

Veel winst te behalen in nieuwbouw

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel in Zoeterwoude. De gemeenteraad heeft in maart een motie aangenomen om aardgasloos bouwen de standaard te laten zijn in Zoeterwoude. Want bij de nieuwbouw is er flink wat winst te behalen met relatief weinig inspanning.

 

Wethouder Ton de Gans (Ruimtelijke ontwikkeling en Wonen): “Samen werken loont bij het realiseren van onze ambities. We zijn er met de provincie en ontwikkelaar in geslaagd om in deze fase van het project de woningen pre-gasloos te laten bouwen. Zonder gezamenlijke inspanning was dit niet gelukt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio