14.8 C
De Bilt

Nieuwe brug Poelgeest krijgt andere naam én is nog deze maand gereed

Na twee jaar bouwen aan de nieuwe brug over de Haarlemmertrekvaart, ter hoogte van de ijsbaan aan de Oegstgeesterweg in Leiden en de Hugo de Vrieslaan in Oegstgeest is het bijna zover. Vanaf dinsdag 28 mei 2024 kan het verkeer over de nieuwe brug en is de bereikbaarheid van Leiden en Oegstgeest voor alle vormen van vervoer verbeterd. Op dinsdag 14 mei werd deze mijlpaal gevierd met de direct omwonenden en betrokkenen, de gemeenten Leiden en Oegstgeest en aannemer Max Bögl. De brug werd officieel gedoopt tot Heemparkbrug.

De wethouders North van Leiden en Oudendijk van Oegstgeest laten weten blij en trots te zijn. De brug creëert een nieuwe en gewenste verbinding tussen de beide gemeenten. Ashley North: ”De nieuwe brug maakt een verschil voor een duurzame bereikbaarheid van zowel Oegstgeest als Leiden. Door deze verbinding wordt het nog makkelijker om voor een ritje naar Leiden of Oegstgeest de fiets te pakken of het openbaar vervoer te nemen. Daarnaast zorgt de brug voor een betere én aantrekkelijke fietsverbinding tussen het noordelijk plassengebied en de Boterhuispolder en zorgt voor een goede fietsroute richting bijvoorbeeld het Leiden Bio Science Park en de winkels in de binnenstad.”

Busverbinding en veiligheid

De nieuwe brug betekent ook dat er een buslijn komt naar Poelgeest en het Trekvaartplein. De buslijn 8 van Arriva gaat rijden vanaf 28 mei. Kees Oudendijk vertelt dat dit een belangrijke wens was vanuit de wijk. “Zonder openbaar vervoer zijn de bewoners afhankelijk van fiets of auto. Dat is voor mensen die minder goed ter been zijn niet altijd een optie en betekent dus veel voor het woonplezier. Zo heeft een brug niet alleen een fysieke, maar ook een sociale functie.”

Overzichtsfoto Heemparkbrug in Leiden
Overzichtsfoto Heemparkbrug in Leiden – Foto: Buro JP

Lange aanloop nieuwe brug

Het project heeft een lange aanloop gehad en kende sinds de start in 2006 de nodige tegenslagen. Soms financieel van aard, zoals in 2016 toen er nieuwe afspraken gemaakt werden over gestegen kosten. Soms technisch van aard, zoals in 2022 toen bleek dat de grond bij de brug onverwacht meer tijd nodig had om in te klinken. Dat leidde tot bijna een jaar uitstel. Ook daar werd op 14 mei natuurlijk bij stil gestaan. 

Passende naam

De naam Heemparkbrug sluit mooi aan bij het naastgelegen Heempark én heeft een link met de naastgelegen wijk. De Jac. P. Thijsselaan in de wijk Poelgeest is immers vernoemd naar de onderwijzer en natuurliefhebber die het begrip heempark introduceerde in Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio