13.3 C
De Bilt

Nieuwe energiecoaches in Leiden zorgen voor forse uitbreiding

Afgelopen tijd hebben maar liefst 23 energiecoaches hun opleiding afgerond; elf voor huurders en twaalf voor woningeigenaren. Dit betekent dat nog meer Leidenaren de populaire dienst van de coaches kunnen afnemen, ook in andere talen dan het Nederlands. Energiecoaches helpen bewoners met praktische tips en persoonlijke adviezen op maat om energie te besparen.

In totaal zijn nu 61 coaches werkzaam in de gemeente Leiden; 19 voor huurders en 42 voor mensen met een koopwoning. Dankzij deze nieuwe gecertificeerde energiecoaches is er nu in nog meer talen persoonlijk energieadvies beschikbaar, denk aan Engels, Frans, Italiaans, Arabisch, Perzisch en Tigrinya. De samenwerking met LSM, het Leids Steunloket Migranten, heeft hieraan bijgedragen. De diensten van de coaches zijn mede mogelijk gemaakt door de gemeentelijke subsidie Lokale Energie Initiatieven Leiden. De coaches zijn opgeleid door de landelijke opleider HOOM.

De energiecoaches in spe krijgen ook tips van wijkambassadeur Ckees van Oijen
De energiecoaches in spe krijgen ook tips van wijkambassadeur Ckees van Oijen – Foto: gemeente Leiden

Waarom energiecoaches

Stijgende prijzen van gas en elektriciteit zorgen voor een hogere energierekening. Iedereen probeert de maandelijkse energielasten zo laag mogelijk te houden. Dit kan ook zonder extra kosten of ingewikkelde maatregelen. Wethouder Yvonne van Delft: “Tips voor het verduurzamen van je huis en verminderen van energieverbruik vliegen je om de oren. Op tv, radio en social media. Maar wat is nou het beste voor jouw huis en portemonnee? Daar zijn de coaches voor. Zij hebben verstand van zaken en ze helpen je om in jouw persoonlijke woon- en leefsituatie de juiste stappen te nemen. Ik ben erg blij dat we ons team aan energiecoaches fors hebben kunnen uitbreiden.”

Energiecoach aanvragen?

Iedere bewoner van de gemeente Leiden kan een gratis adviesgesprek van een energiecoach aanvragen. Samen met de bewoner stelt de energiecoach een praktisch stappenplan op, speciaal afgestemd op de betreffende woning en leefsituatie. De energiecoach kan geboekt worden via de site van Energiek Leiden.

Gezocht: meer energiecoaches

De adviesgesprekken van energiecoaches zijn populair. Daarom zoekt de gemeente Leiden naar extra versterking. Er is een leuke en interessante training beschikbaar en de coaches in spé worden goed begeleid. Het betreft vrijwilligerswerk, maar er is een onkostenvergoeding beschikbaar. Meer informatie op de vacaturepagina van Energiek Leiden.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio