9.8 C
De Bilt

Ondertekening Regio Deal ‘ESTEC en Space Campus Noordwijk’

Noordwijk – Staatssecretaris Mona Keijzer (ministerie van Economische Zaken en Klimaat), gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (provincie Zuid-Holland) en burgemeester Jan Rijpstra (gemeente Noordwijk) ondertekenen donderdagmiddag de Regio Deal ‘European Space Research Technology Centre (ESTEC) en Space Campus Noordwijk’. Daarmee stellen Rijksoverheid en regionale overheden gezamenlijk miljoenen euro’s extra financiële ondersteuning beschikbaar om de ruimtevaartactiviteiten rondom onderzoekscentrum ESTEC en de Space Campus Noordwijk verder te versterken.

Regio Deal extra investering in ruimtevaart

Deze Regio Deal volgt uit afspraken tussen het kabinet en regionale partners over de zes in het Regeerakkoord genoemde opgaven voor de zogenoemde Regio Envelop. De bijdrage via deze Regio Deal komt bovenop de jaarlijkse reguliere ondersteuning van het kabinet voor ruimtevaart via diverse innovatie- en financieringsinstrumenten, het versterken van de samenwerking tussen onderwijs, onderzoekers en het bedrijfsleven en de deelname van Nederlandse bedrijven aan programma’s van het European Space Agency (ESA).

Investering

De Nederlandse samenleving verdient een veelvoud van deze investeringen in ruimtevaart terug via telecommunicatiediensten, navigatie, precisielandbouw, weersverwachtingen en via de aanwezigheid van het European Space Research Technology Centre (ESTEC) in Noordwijk.

Space Campus Noordwijk

De provincie en de gemeente stellen extra geld voor de Regio Deal beschikbaar om het ruimtevaartcluster in dit gebied te versterken. Volgens de regionale overheden van belang vanwege de economische kracht van het cluster en de bijdrage ervan aan maatschappelijke vraagstukken. De ontwikkeling van Space Campus Noordwijk vergroot bovendien de economische aantrekkingskracht van de regio en de ruimtevaartbedrijvigheid rond ESTEC. Ook wordt hierdoor de samenwerking en kennisuitwisseling tussen ESTEC en de ruimtevaartbedrijven vergemakkelijkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio