16.6 C
De Bilt

Onderwaterrif Alphense Zegerplas krijgt vorm

Alphen aan den Rijn – In de Zegerplas in Alphen aan den Rijn wordt het grootste kunstmatige onderwaterrif van het Groene Hart aangelegd. Dat biedt kansen voor natuur en voor recreanten.

Gedeputeerde Han Weber, hoogheemraad Martine Leewis (Rijnland) en wethouder Kees van Velzen (Alphen aan den Rijn) lieten woensdagmiddag 9 mei elk een groot betonblok afzinken in de Zegerplas. Samen met andere elementen vormen deze blokken de basis voor een gevarieerde begroeiing. Deze begroeiing heeft een positief effect op de waterkwaliteit en biedt ook leefruimte voor vissen en andere dieren.

Landschapstafel

De provincie Zuid-Holland heeft de aanleg van het onderwaternatuurpark financieel mede mogelijk gemaakt. Het project sluit aan op het bestaande netwerk van bijzondere natuur- en watergebieden rond Alphen aan den Rijn, waarvan recreanten gebruik kunnen maken. De gemeenten en maatschappelijke organisaties verbonden in de ‘landschapstafel Rijn- en Veenstreek’ willen met elkaar dit netwerk verder versterken.

Beleving

De aanleg van het onderwaternatuurpark in de Zegerplas was een lang gekoesterde wens van de Alphense duikvereniging Atlantis. De leden van de vereniging wilden iets doen aan de waterkwaliteit in de Zegerplas en zochten ook mogelijkheden om de duiksport in de regio te bevorderen. Als het onderwaternatuurpark binnenkort ‘klaar’ is worden ook diverse activiteiten ontplooid om niet-duikers kennis te laten maken met het bijzondere onderwaternatuurpark.

Gedeputeerde Weber: “De aanleg van het onderwaternatuurpark sluit perfect aan op het groenbeleid van de provincie Zuid-Holland. Daarin staat de ‘beleving’ van water en natuur centraal. Het zou mooi zijn als deze aanpak op andere plekken in de provincie navolging krijgt. Zo ontsluiten we weer een heel nieuw deel van al het moois dat onze provincie biedt”.

Waterkwaliteit

Naast de provincie droegen ook het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Rabo Rijnstreekfonds financieel bij. Het Hoogheemraadschap van Rijnland nam de afgelopen jaren diverse maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Zij speelde samen met de duikvereniging een leidende rol bij de aanleg van het onderwaternatuurpark.

 

Bron: Provincie Zuid- Holland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio