13.2 C
De Bilt

“Onderwijs in Lisse behoorlijk op orde

Lisse – Wethouder Jeanet van der Laan heeft alle scholen in Lisse bezocht in de afgelopen drie maanden. Ze sprak met directeuren en intern begeleiders. Haar algemene conclusie is dat het onderwijs in Lisse behoorlijk op orde is.

Elk gesprek startte met de vraag ‘Hoe gaat het?’. Soms gaf die vraag zo veel gespreksstof dat vervolgvragen niet meer nodig waren. Directeuren zijn trots op hun scholen en blijken zeer open te zijn over alles wat ze bezighoudt. “Het onderwijs in Lisse is behoorlijk op orde”, concludeert Van der Laan. “De scholen zijn met heel veel ontwikkelingen bezig op het gebied van techniek, duurzaamheid en digitalisering. Petje af!”

Werkdruk


Jeanet van der Laan heeft een achtergrond in het onderwijs en weet dat de werkdruk een terugkerend onderwerp is in de teamkamers. De scholen in Lisse zijn slim omgegaan met de werkdrukgelden die ze hebben ontvangen om hun personeel wat ruimte te geven. Onderwijsassistenten inzetten bleek een gouden greep om meer tijd te maken voor de noodzakelijke administratieve taken. Helaas speelt ook in Lisse het tekort aan leerkrachten. Vooral vervanging bij ziekte is lastig. “Als de griepgolf komt, weet ik niet of ik het rooster nog kloppend krijg”, verzucht een van de schooldirecteuren. 

Digitalisering 


De tijd dat er met krijtjes op zwarte borden werd geschreven, is een beetje voorbij. Vrijwel alle scholen maken gebruik van smartboards en leerlingen werken met tablets. Alle scholen beschikken over snel internet, de basis voor een digitaliseringsslag in het onderwijs. Op veel scholen leren kinderen zelfs al hoe ze kunnen werken met robotjes en hoe ze computers moeten programmeren. Een mooie voorbereiding op de techniekvakken in het vervolgonderwijs. Onderwijsvernieuwing staat hoog op de agenda van de meeste scholen.

Sport en bewegen


Gymlessen, maar ook bewegend leren, zijn aan bod gekomen in de gesprekken. “Door te bewegen, nemen kinderen de lesstof sneller en beter op”, zegt een van de directeuren, “Ze vinden het leuk om te doen en het is goed voor ze. Pure winst!”. De ene school springt de tafels van 1 tot en met 10 er spelenderwijs in, de andere school doet taalspelletjes op het schoolplein. Met de komende notitie Sport, Bewegen en Spelen wil de gemeente zich onder meer gaan richten op een deelakkoord met het onderwijs. Twee lesuren gym voor elke leerling is een van de componenten uit dit akkoord.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema in het coalitieprogramma en de scholen zijn daar volop mee bezig. Van het scheiden van afval, hergebruik van materialen tot lessen over duurzaamheid. De scholen dragen allemaal hun steentje bij. Onlangs was er zelfs een onderwijsoverleg bij de Groene Bol op het Keukenhofterrein, op uitnodiging van het Natuur- en Milieueducatiecentrum.

Blij met de ontwikkelingen


“Echt top dit”, zegt Van der Laan, die blij verrast is door zo veel enthousiasme en ontwikkelingen in het onderwijs. “Zo mooi dat ik hier nu een beetje aan kan bijdragen als bestuurder!”. In het schooljaar 2020-2021 zal zij de werkbezoeken aan de scholen herhalen. “Ik ben benieuwd naar de stand van zaken tegen die tijd!”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio