17.2 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Onderzoek naar blaastest op Leidse GGD coronatestlocatie

De komende weken vragen we bezoekers van onze coronatestlocatie in Leiden of ze naast de PCR-test ook een blaastest willen doen. Voor deze test blaast de deelnemer driemaal krachtig in een blaaspijpje. Het blaaspijpje gaat daarna in een analyse-unit en binnen een paar minuten is de uitslag bekend. Dat resultaat wordt vergeleken met die van de PCR-test. Op deze manier wordt onderzocht hoe betrouwbaar de blaastest is voor het opsporen van corona.

Blaastest testen

Johan Jongsma, directeur Research & Development van Eurofins Clinial Diagnostics, het laboratorium dat deze blaastest initieert: “De test is minder belastend voor mensen. Als de test betrouwbaar blijkt, kunnen hiermee groepen zoals bedrijven en evenementen laagdrempelig en snel worden getest op COVID-19. De GGD is natuurlijk dé plek waar onze doelgroep komt. We zijn daarom heel blij met de medewerking van Hecht GGD Hollands Midden.”

Innovatie

Wouter Raadsheer, corona-arts bij Hecht Hollands Midden en als projectleider betrokken bij de blaasstudie: “We vinden het als GGD belangrijk om bij te dragen aan innovaties. Daarom stellen we graag onze locatie en medewerkers beschikbaar voor het afnemen van de testen.”

Medewerking door bezoekers is op vrijwillige basis. Iedereen van 16 jaar of ouder mag meedoen. De blaasstudie stopt zodra 500 positieve PCR-testen vergeleken zijn met de uitkomsten van de blaastesten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio