20.7 C
De Bilt

Opladen elektrische auto met kabelgoten in Leidschendam-Voorburg

Niet iedereen die een elektrische auto heeft, heeft de mogelijkheid om deze op eigen terrein op te laden. Daarom gaat de gemeente kabelgoten aanleggen. Deze goten leiden kabels door de stoep, waardoor je vanuit een stroompunt in huis de auto kunt opladen terwijl deze aan straat geparkeerd staat. Inwoners kunnen zich hiervoor aanmelden vanaf 15 april. Wie dat voor 16 juni doet, kan nog dit najaar gebruikmaken van een kabelgoot voor de deur.

Wethouder Duurzaamheid en Openbare Ruimte Marcel Belt van de gemeente Leidschendam-Voorburg: “We zien dat inwoners hun auto graag vanuit hun huis willen opladen. Bijvoorbeeld wanneer ze schone stroom hebben van zonnepanelen op hun dak. Vaak ligt er echter een stoep tussen hun huis en de parkeerplaats. Met een kabelgoot maken we het mogelijk de kabel op een veilige manier van huis naar auto te leggen”.

Elektrisch laden

Momenteel is het niet toegestaan om met een kabel over de stoep je elektrische auto vanaf een privéaansluiting op te laden. Bezitters van elektrische auto’s die geen parkeermogelijkheid hebben op eigen terrein, zijn voor het opladen van hun auto aangewezen op openbare elektrische laadpalen. In het kader van duurzaamheid, is het belangrijk dat inwoners energie die ze zelf opwekken ook makkelijk zelf kunnen gebruiken. Om hierbij te helpen, maakt de gemeente het laden met een kabel via kabelgoten mogelijk. De parkeerplaatsen blijven overigens openbaar.

Vergunning

Aanmelden voor een kabelgoot kan vanaf 15 april tot en met 15 juni. Dan wordt de kabelgoot voor 1 oktober 2023 geplaatst. Inwoners die zich na 15 juni aanmelden, kunnen uiterlijk begin 2024 gebruikmaken van de kabelgoot. Na de aanvraag wordt gekeken of de situatie geschikt is voor de aanleg van een kabelgoot. Als dat zo is, wordt een vergunning verleend. Aan die vergunning zijn kosten voor de aanvrager verbonden. De leges bedragen € 29,05 en aanleg van de kabelgoten kost € 275 per strekkende meter, allebei eenmalig.

Evaluatie

Na twee jaar wordt er een evaluatie gedaan om te kijken of de kabelgoten succesvol zijn. Daarbij wordt gekeken naar veiligheid, animo en eventuele overlast.

Meer informatie over het opladen van elektrische auto’s met kabelgoten, de voorwaarden en het aanmelden, is te vinden op de website van de gemeente

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio