18 C
De Bilt

Oproep in gemeenteraden Bollenstreek: koop alleen biologische bollen in

De gemeenten in de bollenstreek zouden voor eigen beplanting zoveel mogelijk bollen moeten inkopen van lokale biologische telers of lokale telers die de overstap gaan maken naar biologisch. Daartoe worden op initiatief van PvdA en GroenLinks, de komende tijd oproepen gedaan in de gemeenteraden van Lisse (24 april), Hillegom (26 april), Teylingen (17 mei) en Noordwijk (23 mei). Ditzelfde is in 2018 met succes gedaan door de gemeente Den Haag. Zij koopt nu volledig biologisch in.

De motie waarin de oproep wordt gedaan, wordt in Lisse mede ingediend door Nieuw Lisse, VVD, SGP-CU en CDA. In Teylingen door de Partij voor Teylingen, en in Noordwijk door PvdA en Puur.

Historische waarde bollenstreek

De bollenteelt in de bollenstreek is uniek en van historische waarde. Al decennialang werken telers hard om de beste kwaliteit te krijgen en er komen veel toeristen op af om de bloemen te bewonderen. De bollensector staat echter komende jaren voor een aantal grote uitdagingen. Allereerst is er in de regio ruimte nodig voor woningbouw, natuur en wegen. Daarnaast is er concurrentie vanuit regio’s waar meer ruimte voorhanden is. Ten slotte zijn er opdrachten voor de waterkwaliteit, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de roep om vergroten van de biodiversiteit.

Bollenstreek voorbereiden op de toekomst

De indieners willen zich voorbereiden op de toekomst. Als het gaat om ruimte is het met behulp van de ISG-GOM gelukt om het oppervlak eersteklas bollengrond van 2.625 m2 te behouden. Op dit moment wordt de ISG herijkt om te zien hoe dit in de toekomst vorm kan worden gegeven. Als het gaat om de andere uitdagingen kan de bollenteelt in onze regio toekomstbestendig worden door te innoveren en de stap te maken naar biologische bollen, zo is de mening van PvdA-GroenLinks. . Maar deze stap is niet zomaar gezet: er is een flinke investering nodig, er is een risico op slechte oogst en op dit moment is er nog onvoldoende vraag naar biologische bollen.

Met de oproep geven de Raden onze telers een steun in de rug om deze stap te maken, door bij de inkoop van bloembollen door onze bollen-gemeenten binnen vijf jaar over te gaan naar zoveel mogelijk biologisch. Met daarbij ook de verwachting dat deze oproep ervoor zorgt dat meer gemeenten volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio