19.1 C
De Bilt

Opvang asielzoekers in sport- en evenementenhal De Vlijt in Zevenhoven

Er is sprake van een crisis bij de opvang van asielzoekers. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) heeft op dit moment onvoldoende plaatsen beschikbaar om alle asielzoekers ‘bed, bad en brood’ te bieden. Op dit moment slapen er zelfs mensen op stoelen en buiten. Het COA werkt aan het realiseren van nieuwe asielzoekerscentra (AZC) maar dit kost tijd.

De staatssecretaris heeft daarom alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland de opdracht gegeven om op korte termijn per veiligheidsregio te zorgen voor 225 plaatsen voor crisisnoodopvang. De voorzitter van de veiligheidsregio Hollands Midden heeft de gemeente Nieuwkoop verzocht om vanaf 13 juli 2022 tijdelijk de mogelijkheid te bieden om tot uiterlijk 1 oktober 2022 maximaal 75 asielzoekers op te vangen in Sport- en evenementenhal De Vlijt in Zevenhoven.

Communicatie over opvang asielzoekers

Dinsdagavond 5 juli heeft de voorzitter van de veiligheidsregio Hollands Midden de gemeente Nieuwkoop verzocht om vanaf 13 juli 2022 tijdelijk de mogelijkheid te bieden om maximaal 75 asielzoekers op te vangen in sport- en evenementenhal De Vlijt in Zevenhoven. Woensdag 6 juli is er vanuit de Veiligheidsregio een check gedaan op de locatie. Woensdagmiddag 6 juli is het besluit gevallen dat De Vlijt daadwerkelijk wordt ingezet als mogelijke opvanglocatie. Diezelfde middag is de communicatie naar inwoners en andere belanghebbenden in gang gezet. Donderdag 7 juli ontvingen de inwoners van de kernen Zevenhoven en Noordeinde een eerste brief op het huisadres.

Hoe gaat het verder?

Na 1 oktober zal De Vlijt binnen enkele dagen weer volledig als vanouds beschikbaar zijn. Voor de schoolkinderen en sportclubs wordt in goed overleg gekeken naar alternatieven tot 1 oktober. De spullen van de sportclubs worden zolang veilig opgeslagen. De mensen die hier tijdelijk worden opgevangen, blijven na 1 oktober niet in onze gemeente. Dit betreft tijdelijke crisisnoodopvang, dus geen nieuw AZC en is daarmee ook niet te vergelijken. Er zijn andere gemeente in onze regio die al langer tijdelijk asielzoekers opvangen in een sporthal.

Geen negatieve ervaringen

De ervaringen daar zijn niet negatief. Of, wanneer, hoeveel (maximaal 75) en in welke gezinssamenstelling er asielzoekers komen, is op dit moment nog niet bekend. Vanzelfsprekend wordt hierover gecommuniceerd zodra er iets bekend is. Er wordt standaard 24/7 beveiliging ingezet om de gehele opvang voor iedereen goed en veilig te laten verlopen. Naast bed, bad en brood wordt ook gezorgd voor bezigheid. De activiteiten worden afgestemd op de samenstelling van de groep. Verschillende inwoners hebben zich al gemeld als vrijwilliger om hieraan bij te dragen.

Nieuws maakt noodzaak duidelijk

Burgemeester Robbert-Jan van Duijn: ‘We hebben op het nieuws allemaal kunnen zien wat de woon- en leefomstandigheden van de asielzoekers in de asielopvangcentra momenteel zijn. Iedereen verdient een menswaardig bestaan. Dat zijn we aan elkaar verplicht. Die verantwoordelijkheid moeten we met elkaar dragen. Tegelijkertijd moet dat zo goed en veilig mogelijk gebeuren. Dat zijn we aan onze inwoners verplicht. En dat is waar we ons op alle fronten voor zullen inzetten.

Het is een tijdelijke oplossing tot uiterlijk 1 oktober die voor een groot deel tijdens de schoolvakantie zal plaatsvinden. Uiteraard gaan we met de omwonenden van De Vlijt in gesprek om vragen te beantwoorden en hopelijk ook zorgen weg te nemen. De inwoners van Zevenhoven en Noordeinde zijn via een brief uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst. Daar kunnen ze persoonlijk hun vragen stellen aan medewerkers van de gemeente en de Veiligheidsregio.’

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op www.nieuwkoop.nl/opvangasielzoekerszevenhoven. Hier is ook een Q&A opgenomen waarin de meest gestelde vragen worden beantwoord. Deze wordt steeds aangevuld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio