5 C
De Bilt

Pilot ‘Slimme Mosquito’ van start tegen jeugdoverlast Winkelhof

De toenemende overlast door jeugd in en rondom de Winkelhof in Leiderdorp is een groeiend probleem dat met de Slimme Mosquito misschien opgelost wordt. Want sinds januari 2020 heeft de politie van omwonenden meer dan 130 meldingen en klachten ontvangen. Daarom heeft de gemeente samen met betrokkenen een aanpak ontwikkeld. Deze aanpak richt zich onder andere op het in gesprek gaan met jongeren zelf en gerichtere handhaving.

Daarnaast start de gemeente een pilot (proefperiode) met de inzet van de ‘Slimme Mosquito’. Dat zijn geluidskastjes die een hoogfrequent geluid verspreiden dat door jongeren tot ongeveer 25 jaar als zeer irritant wordt ervaren. Hierdoor is het mogelijk om hangplekken ‘virtueel af te sluiten’ waardoor de overlast op die plaatsen sterk kan verminderen. De Slimme Mosquito’s worden op zes zorgvuldig gekozen plekken bij de Winkelhof geplaatst.

Idee aangedragen door inwoner

Op woensdag 6 juli jl. vond een omgevingsbijeenkomst plaats met belanghebbenden (winkeliers, beveiligers en omwonenden van de Winkelhof). Tijdens de bijeenkomst is gesproken over de overlast en is het plan van aanpak met mogelijke maatregelen toegelicht. Ook ging de gemeente hierover in gesprek met de aanwezigen. De inzet van de Mosquito is toen door een van de omwonenden aangedragen als mogelijk middel. De afgelopen weken heeft de gemeente onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van de slimme Mosquito. De bevindingen daarvan zijn positief. Meerdere gemeenten – Rotterdam, Brunssum, Roosendaal, Bergen op Zoom, Nijkerk en Deurne – zetten de slimme Mosquito al succesvol in tegen overlast door hangjongeren op specifieke plekken.

Start project Mosquito

Daarom start de gemeente binnenkort met een pilot van zes maanden, waarbij zes Slimme Mosquito’s tijdelijk geplaatst worden op het plein voor de Winkelhof en bij het Staringpad. De apparaatjes staan alleen aan op zorgvuldig gekozen tijdstippen. De mogelijkheden van GSM-activatie door omwonenden worden nog onderzocht. De hoge tonen die het apparaatje produceert zijn enkel hoorbaar voor personen onder de 25 jaar. Personen boven de 25 zullen dus in principe niets merken van de aanwezigheid van de apparaatjes. Het geluid kan ook niet door muren heen, en omwonenden zullen er niks van merken binnenhuis.

Vervolg

Na zes maanden evalueert de gemeente het resultaat van de Slimme Mosquito’s en wordt besloten of de inzet langer noodzakelijk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio