1.7 C
De Bilt

Primeur voor Alphen aan den Rijn met tijdelijke natuur

Alphen aan den Rijn – Een project voor Tijdelijke Natuur is op 7 maart gestart, toen alle betrokken partijen een insectenhotel op een terrein in Alphen aan den Rijn plaatsten. Op dit terrein mag de natuur nu tijdelijk haar gang gaan.

Tijdelijke natuur

Tijdelijke natuur is natuur die ontstaat op braakliggende terreinen die op termijn bebouwd zullen gaan worden. Op die terreinen worden vaak maatregelen genomen om te voorkomen dat verschillende die- en plantensoorten zich hier vestigen omdat beschermde soorten voor vertraging van bouwontwikkelingen kunnen zorgen. Wanneer een terrein tijdelijke natuur wordt, wordt vooraf toestemming gegeven voor het verwijderen van beschermde soorten bij de bouw. Voorwaarde hiervoor is dat de natuur ten minste een jaar haar gang moet  kunnen gaan op dit terrein. Dit levert winst op voor de natuur, maar ook voor omwonenden doordat de kwaliteit van de leefomgeving toeneemt.

Gedragscode

Het was al een aantal jaar mogelijk om tijdelijke natuur te realiseren op terreinen door middel van het aanvragen van een ontheffing. Sinds  7 maart 2018 is een gedragscode in werking getreden om de realisatie van tijdelijke natuur nog makkelijker te maken. Het aanvragen van een ontheffing is dan niet meer nodig en een terreineigenaar hoeft een terrein alleen nog maar aan te melden om dit onder de gedragscode te laten vallen. In de gedragscode staan de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om te kunnen profiteren van de voordelen die tijdelijke natuur biedt.

Eerste project in Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn is de eerste gemeente in Zuid-Holland die gebruik maakt van de gedragscode tijdelijke natuur. Een terrein in de Gnephoek biedt hier als pilot een mooie gelegenheid voor. Dit terrein zal uiteindelijk bedrijventerrein gaan worden, maar tot die tijd mag de natuur er haar gang gaan.

De provincie is verheugd over het eerste project en hoopt dat in de toekomst meer tijdelijke natuurprojecten zullen volgen.

Bron: Provincie Zuid-Holland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio