13.9 C
De Bilt

Prins Bernhardlaan in augustus afgesloten

Alphen aan den Rijn – Deze zomer ondergaat het gedeelte van de Prins Bernhardlaan tussen de A. Schweitzerbrug en de W. de Zwijgerlaan in Alphen aan den Rijn een grote opknapbeurt. Van maandag 5 tot en met vrijdag 30 augustus is dit weggedeelte afgesloten voor doorgaand verkeer.

Gevolgen voor het verkeer

Komende vanaf de kant van de A. Schweitzerbrug kan het autoverkeer wel rechtsaf de Hoorn op. Komende vanaf de stadskant kan het autoverkeer via de Willem de Zwijgerlaan en de Prinses Irenelaan rijden.
Fietsers en voetgangers kunnen het werk gewoon passeren. 
Uiteraard zijn de woningen in het gebied waar gewerkt wordt gewoon bereikbaar voor bestemmingsverkeer.

Werkzaamheden

In het gedeelte van de Prins Bernhardlaan tussen A. Schweitzerbrug en W. de Zwijgerlaan vinden de volgende werkzaamheden plaats:

  • het opbreken van de weg om een duiker te vervangen ter hoogte van de Zoutmanstraat. Een duiker is een grote buis die in de grond onder de de weg doorloopt om water met elkaar te verbinden.
  • het vervangen van drie verkeersregelinstallaties;
  • het vervangen van de openbare verlichting in de middenberm (hier komt energiezuinige ledverlichting);
  • het aanpassen van het kruispunt Prins Bernhardlaan/Zoutmanstraat om de fietsoversteek te verbeteren;
  • het rooien van de bomen in de middenberm en het aanleggen van plantvakken, zodat in het najaar nieuwe bomen geplant kunnen worden.

Indian Summer

Tijdens de werkzaamheden wordt het groen in de middenberm verwijderd. De bomen zijn door aantasting van de essentaksterfte van matige kwaliteit. Daarnaast is enkele jaren geleden door de gemeenteraad bepaald dat de doorgaande wegen in Alphen aan den Rijn (ook wel de groene hoofdstructuur genoemd) een bepaalde uitstraling moeten hebben. De groene hoofdstructuur loopt vanaf de bedrijventerrein De Schans I tot aan de Zegerbaan en heeft als thema ‘Indian Summer’ meegekregen. Het thema wordt gekenmerkt door verschillende esdoorntypes en daarnaast nog enkele andere boomsoorten die uitblinken door hun herfstverkleuring. Door de verschillende bomen ontstaat een variatie in groen, geel en rode kleurschakeringen.

De bomen die weg gaan, worden één op één gecompenseerd, maar niet meer door dezelfde soort. In het najaar worden de nieuwe bomen geplant, zodat deze onder de juiste omstandigheden kunnen groeien. Op de stukken waar veel ruimte is, worden scharlakeneiken en moeraseiken geplant. Daartussen komen zilveresdoorns en rode esdoorns (zoals ook op het andere deel van de Prins Bernhardlaan staan). Tot slot worden wintergroene, bodembedekkende heesters met bloeiende heesters aangeplant. De verwachte levensduur van de bomen is meer dan 50 jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio