17.4 C
De Bilt

Radboud Universiteit onderzoekt onteigening Joods vastgoed in Voorschoten

De Radboud Universiteit is gevraagd onderzoek te doen door de gemeente Voorschoten, om te weten of tijdens de Tweede Wereldoorlog ook in hun gemeente woningen van Joodse inwoners zijn onteigend.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn duizenden woningen van Joodse inwoners door de bezetter onteigend en doorverkocht. De Joodse burgers die na de oorlog terugkeerden, of hun nabestaanden, rekenden erop dat ze hun eigendom zouden terugkrijgen. Maar in een aantal steden lukte dat alleen met langdurige procedures en soms hoge kosten.

Wethouder Paul de Bruijn: “Een voormalig inwoner van Voorschoten doet onderzoek naar gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Die heeft erop gewezen, dat mogelijk ook hier woningen zijn onteigend. Wij vinden het belangrijk dat er duidelijkheid komt. Daarom hebben we het team Advies & Actualiteit van de Radboud Universiteit gevraagd onderzoek te doen. We verwachten de uitkomst van het onderzoek medio 2023.”

Formulier Radboud Universiteit

Kende u Joodse inwoners in Voorschoten of heeft u andere informatie? Als u wilt, kunt u het contactformulier invullen op de website van de Radboud Universiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio