27.9 C
De Bilt

Reuzenbol onthuld bij appartementencomplex Herenstaete

Dinsdagochtend 21 maart is de Reuzenbol ‘DNA-3’ onthuld in de tuin van appartementencomplex Herenstaete in Voorhout. Met deze onthulling staan er nu vijftien Reuzenbollen in de gemeente Teylingen, waarvan vijf in Voorhout.

Adoptie Reuzenbol

De Reuzenbol is geadopteerd door de gemeente Teylingen. De al enige tijd ‘ingepakte’ bol werd feestelijk onthuld door wethouder Marlies Volten, samen met de VvE Herenstaete en Stichting het Boerhaavehuis. VvE Herenstaete stellen hun tuin ter beschikking voor plaatsing van de bol. De vrijwilligers van de Stichting het Boerhaavehuis hebben het groen onder de bol gedoneerd en onderhouden het.

Ontwerp

De kunstenares Ruri Matsumoto is met haar ontwerp voor de Reuzenbol ‘DNA-3’  in de geschiedenis van de tulpenbollen gedoken. ‘DNA-perikelen’, zoals ze het zelf noemt, met name het Mozaïekvirus, leidde in de vroege zeventiende eeuw tot aantasting van het DNA van de tulpenbollen, met afwijkingen in de bloei – prachtig gevlamde tulpen – tot gevolg. De welbekende lijnen van DNA heeft de kunstenares opnieuw geordend, zodat zij de ‘mooie rafelrandjes’ van de echte wereld laten zien, die niet enkel bestaat uit rechte lijnen.

Gildemeesters

De Reuzenbollen zijn onderdeel van het project ‘Giant Tulip Bulbs’ van de Gildemeesters Bollenstreek. Het college van Teylingen draagt het project van de Gildemeesters een warm hart toe en wil graag een bijdrage leveren aan de aantrekkelijkheid van de Bollenstreek door het adopteren van deze bol. Van Leiden tot aan Haarlem worden in totaal zo’n 80 bollen geplaatst.

De verhalen achter deze bollen en de kunstwerken zelf vormen een fietsroute van uiteindelijk 125 km. Folders over de fietsroute zijn af te halen bij Museum De Zwarte Tulp in Lisse. U kunt de route ook bekijken op de website: www.gildemeestersbollenstreek.nl/fietsroute.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio