13.8 C
De Bilt

Rijsttafel aan huis voor veteranen in Leiden

Leiden – De gemeente Leiden eert haar veteranen ieder jaar met een bijeenkomst inclusief een uitgebreid Indisch rijsttafelbuffet in de Hooglandse kerk. Veteranen hebben zich immers ingespannen voor vrijheid en vrede, soms met gevaar voor eigen leven. Dat verdient alle aandacht en dank en daarom organiseren wij in ons land jaarlijks de Veteranendag en in Leiden al 14 jaar de Leidse Veteranendag. Door de Corona-beperkingen kon de bijeenkomst en de maaltijd in de Leidse kerk op 26 juni niet doorgaan. Maar daar werd iets op gevonden…

323 rijsttafels gemaakt en bezorgd

De gemeente Leiden wilde juist in het jaar dat de 2e Wereldoorlog 75 jaar geleden eindigde, iets tastbaars ter ere van de haar veteranen doen. Er is in deze moeilijke tijd toch al zoveel wat afgezegd wordt. Daar is oog voor, en daarom werd er met een Chinees-Indisch restaurant samen, met nagenoeg militaire precisie voor gezorgd dat op de dag zelf, 26 chauffeurs maar liefst 323 Indische rijsttafels bezorgden bij 166 Leidse veteranen thuis.

Burgemeester Lenferink kreeg ook

‘Dat we dit jaar niet bij elkaar kunnen komen met onze veteranen vind ik heel erg jammer. Ik hoop dat we met deze ‘blauwe hap’ toch een beetje het gevoel van verbondenheid kunnen behouden, dat verdienen onze veteranen! Maar ik hoop wel iedereen volgend jaar weer gewoon persoonlijk in de Hooglandse Kerk te kunnen begroeten.

Veteraan Anne-Susan Sas

Anne-Susan Sas (1991) ging in 2016 na 7 jaar marine voor een baan naar de wal. Pas enige tijd daarna bezocht ze voor het eerst de Veteranendag. Zij vindt het heel belangrijk om daar heen te gaan, met mensen te praten, foto’s van hun missies te zien, de kameraadschap, de verhalen en avonturen te delen. Nu de bijeenkomst vandaag niet kon doorgaan, was ze blij verrast met de rijsttafel. ‘Voor mij als veteraan betekent dit gebaar van de gemeente Leiden: wij zijn jullie niet vergeten. En dat voelt heel speciaal’.

Rijsttafel aan huis-in Leiden – Foto: © Buro JP

Echtpaar Helmink nu in eigen eetkamer

De heer en mevrouw Helmink gaan normaal gesproken altijd naar de Leidse Veteranendag in de Hooglandse kerk. Zij genoten in hun eigen zitkamer zichtbaar en waren vol lof over het idee om de rijsttafel bij de veteranen thuis te bezorgen. Dhr. Helmink (1936) ‘Ik denk niet dat er andere gemeenten zijn die dit doen voor hun veteranen!’. (Foto 4)

Voorzien in grote behoefte

Leidse Veteranendag voorziet in een grote behoefte. Voor vele oudere Leidse veteranen is de gang naar Nationale Veteranendag in Den Haag te druk of te ver. In Leiden vindt deze een dag voor Nationale Veteranendag plaats. Vaak opgeluisterd met een optreden of muziek uit vroeger tijden. Ook worden er foto’s vertoond van de missies waarop de Leidse veteranen zijn geweest. De volgende Leidse Veteranendag staat gepland op vrijdag 25 juni 2021.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio