5 C
De Bilt

Spekkelaan Lisse wordt fietsstraat: auto te gast

De Spekkelaan in Lisse wordt verkeersveiliger gemaakt. Het college van Lisse heeft besloten om de weg in te richten als fietsstraat waardoor het autoverkeer een minder belangrijke rol krijgt. Fietsers kunnen veiliger fietsen en voetgangers kunnen beter oversteken van het parkeerterrein naar de verenigingen op sportpark Ter Specke. Het voorlopige ontwerp wordt binnenkort voorgelegd aan de verenigingen en afgestemd. Daarnaast heeft het college besloten om het zogeheten Gebako-veld snel te herinrichten en de parkeergelegenheid veiliger te maken.

Veilig fietsgebruik

Het sportpark Ter Specke kent één toegangsweg waar nu slechts borden met 30 km/h staan, zwart asfalt ligt, paaltjes als remmende werking aanwezig zijn. Er wordt nu structureel te hard gereden. De paaltjes worden weleens over het hoofd gezien en het veilig oversteken laat te wensen over. Er worden veel kinderen gebracht en gehaald. Met de aanpassingen wordt het veilige fietsgebruik gestimuleerd, met name ook voor de jeugdige sporters.

Fietsroute

De Spekkelaan is onderdeel van de doorgaande fietsroute en er wordt veel gebruik van gemaakt tijdens het bollenseizoen. De aanwezige parkeerstrook bij de hockeyclub moet worden verwijderd waardoor zo min mogelijk autoverkeer (behalve nooddiensten en bevoorrading) uit de uit-/inritten van de verenigingen komt.

Veilige Spekkelaan

Wethouder Kees van der Zwet spreekt van een ontwerp dat recht doet aan de bijzondere positie van het langzame verkeer. “We willen een veilige Spekkelaan waar fietsers en voetgangers de belangrijkste verkeersdeelnemers zijn. Het snelverkeer is hier als het ware te gast bij het langzaamverkeer. Met dit ontwerp wordt daar ruimschoots aan voldaan.”

uc?id=1a5UTLLOFgzyW2tWyOhIuiAitAD82LsVU
Verkeersbord – Beeld: gemeente Lisse

Rood asfalt

Dit wordt bereikt door het realiseren van een duurzaam veiligere inrichting, herkenbaar voor iedere weggebruiker. Er komen snelheidsremmende drempels en paaltjes of andere obstakels worden weggehaald. Het asfalt wordt rood met in het midden een strook in een afwijkende kleur om de fietsstraat te benadrukken in het 30 kilometer gebied.

Herinrichten

De bouwer van het sportcomplex Ter Specke is de materialenopslag en het werkterrein aan het leegmaken. Nu blijkt dat het gedeelte tussen de rand van het parkeerterrein en de nieuwe fietsenstalling van het sportcomplex, in een zeer matige en gevaarlijke staat is door de loslatende Gebako-netten. Daarom moet dit voormalige sportveld snel worden heringericht. Dit gebeurt nog voordat de aanbesteding van het grote parkeerterrein en de herinrichting van de Spekkelaan gaat starten. Maar wel zo dat het ook aansluit bij het later nieuw in te richten parkeerterrein.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio