1.5 C
De Bilt

Succesvolle Baby Groente Tas nu ook naar Leiden

Ouders van Leidse baby’s tussen de 4 en 6 maanden oud kunnen voor hun eerstgeborene acht weken lang gratis een Baby Groente Tas krijgen. Deze tas wordt thuisbezorgd en bevat wekelijks twee soorten groenten en recepten. Bij de eerste tas ontvangt het jonge gezin ook invriesbakjes en een staafmixer. Na een succesvolle pilot in Purmerend is Leiden nu de tweede stad in Nederland waar alle baby’s zo de kans krijgen op een gezonde start.

De Baby Groente Tas is een initiatief van Stichting Baby Groente Tas, een non-profit organisatie die samenwerkt met gemeenten, lokale groenten leveranciers en bezorgdiensten. Met behulp van deze tas kunnen ouders eenvoudig gezonde babyhapjes maken en invriezen. De baby heeft op deze manier een gezonde smaakontwikkeling, én ouders komen in het ritme van vers koken voor het gezin.

Alleen voorlichting is niet genoeg

Slechts een klein percentage van de kinderen in Nederland eet voldoende groente. Meer groente-inname is van groot belang om het risico op overgewicht, kanker en diabetes te verminderen. De ‘eerste 1000 dagen’ van een baby zijn cruciaal voor smaakvoorkeuren en latere gezondheid.

Wethouder Abdelhaq Jermoumi (Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs) van de gemeente Leiden“We vinden het in Leiden belangrijk dat iedereen gelijke kansen heeft om mee te doen. De Baby Groente Tas is een uniek innovatief concept dat ontzorgt en helpt bij het ontwikkelen van vaardigheden. Met de Baby Groente Tas helpen we ‘eerste-keer-ouders’ met geschikte groenten en bereidingswijzen om een gezond eetpatroon bij hun kinderen te bevorderen. We roepen ouders en ouders-in-spe op om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Het staat open voor iedereen!”

Baby Groente Tas bewezen effectief

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt: baby’s mét de Baby Groente Tas eten vaker, gevarieerder en eerder groente, dan baby’s zonder de tas. Ook na de acht weken Baby Groente Tas blijven ouders de recepten koken; het effect op variatie is aangetoond tot twee maanden na de laatste tas. Wat de tas ook onderscheidt van andere gezondheidsinterventies, is de populariteit onder ouders.

Wethouder Fleur Spijker (Economie, Kennis, Sport en Gezondheid): “Leiden heeft de ambitie om de gezondste stad van Nederland te zijn. Door kinderen op te voeden met verse en lekkere groenten, leggen we een gezonde basis voor de rest van hun leven. Jong geleerd is oud gedaan.”

Meer informatie

Ouders en ouders-in-spe kunnen zich inschrijven voor de Baby Groente Tas vanaf 1 oktober via de website www.babygroentetas.nl of een mail sturen naar info@babygroentetas.nl. De Groente Tassen worden vanaf januari 2024 bezorgd. Op de website is uiteraard ook meer informatie te vinden over Stichting Baby Groente Tas en het innovatieve concept.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio