12.3 C
De Bilt

Teylingen beschermt haar waardevolle bomen

De lijst van waardevolle bomen in Teylingen is uitgebreid naar 1.330 waardevolle bomen en 77 waardevolle boomgroepen (structuren). Waardevolle bomen en structuren (boomgroepen) worden beschermd omdat het de meest bijzondere groenelementen in de gemeente zijn. Bijzonder in de zin van cultuur, biodiversiteit of bijdrage aan karakter of herkenbaarheid van een plek.

Bomen hebben een positief effect op de luchtkwaliteit, beperken temperatuurextremen, dragen bij aan waterbeheer en vormen een schuilplaats en voedselbron voor fauna. Ook hebben bomen een positieve invloed op de lichamelijke en psychische gezondheid van mensen.

Boomgroepen

De boomgroepen (zogeheten structuren) zijn voornamelijk lanen en boomgroepen met oudere bomen die kunnen verwijzen naar bijvoorbeeld een oude buitenplaats of landgoedbos. Bij de evaluatie van het bomenbeleid Teylingen in 2020 werd duidelijk dat de voorwaarden voor structuren onduidelijk was, dit is verduidelijkt.

Verdere uitbreiding lijst gemeente Teylingen

De komende jaren wordt de lijst verder uitgebreid met jonge bomen die kunnen doorgroeien als toekomstige waardevolle bomen. Gemeente Teylingen maakt ook ruimte om waardevolle bomen te koesteren en met name in nieuwbouwwijken wordt bij de aanleg rekening gehouden met ruimte voor bomen. Het vaststellen van de lijst waardevolle bomen Teylingen 2023 zorgt ervoor dat bomen worden beschermd, doordat ze regelmatig worden gecontroleerd op onderhoud en veiligheid.

Dit leidt tot een waardevol bomenbestand, duurzaam behoud en onderhoud. Bomen zijn levende objecten. Hierdoor ontstaan, met het verstrijken van de tijd als vanzelf veranderingen in de lijst waardevolle bomen. Om de lijst actueel te houden wordt deze lijst, wanneer nodig, elke zes jaar geactualiseerd.

De lijst waardevolle bomen en een digitale kaart van de bomen zijn te vinden op: https://www.teylingen.nl/bomenbeleidsplan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio